Küreselleşmenin Diğer Yüzü Marjinalleşme

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Cumhurbaşkanı Sezer, küreselleşmeşmeyle birlikte az gelişmiş ülkelerin, büyüyen dış açıkları ve bozulan gelir dağılımlarıyla marjinalleşme süreciyle karşı karşıya olduğunu söyledi.


Dünya nüfusunun yüzde 21.1`ini oluşturan İslam ülkeleri dünya gayrıisafi milli hasılasının yüzde 4.3`ünü gerçekleştiriyor. İslam Konferansı Teşkilatı`nın Yıllık Ekonomik Raporu`na göre örgüt üyesi ülkelerde 1996`da yüzde 5.6 olarak gerçekleşen ekonomik büyüme 1999 yılında yüzde 1.3 düzeyinde kaldı.
İstanbul`da 16`ncısı gerçekleşen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gelişmiş ülkelerin ekonomik ve teknolojik üstünlükleri nedeniyle küreselleşmeden daha çok yararlandıklarını belirtirken, bu olgunun gelişmekte olan ülkelere büyüyen ticaret açığı, bozulan gelir dağılımı ve beyin göçü olarak yansıdığını söyledi. Sezer, sözlerine şöyle devam etti: Dünyada hâlâ bir milyarın üstünde insan, günde 1 dolardan az 1 gelirle yaşamını sürdürmektedir. Yoksulluk kısırdöngüsünü kırabilmek için gelişmekte olan eğitime ve genç kuşaklarına yaptıkları yatırımı artırmak, dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından izlemek ve üretim standartlarını yükselterek dünya ticaretinden aldıkları payı artırmaları gerekmektedir.`


İSEDAK`ın önemli diğer gündem maddesi de küreselleşme ve liberalizasyon karşısında üye ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin durumu. Küreselleşme sürecinde bu işletmelerin rekabet güçlerini olumsuz etikleyen ciddi kaynak ve teknoloji sorunları ele alınarak İKT üyesi ülkelerin uygalayacakları ekonomik politikalarla bu alanda işbirliğinin geliştirilmesine dönük çalışmalar yapılacak. Bu amaçla, Ekonomik İşbirliği Stratejisi ve Eylem Planı`na ilişkin çalışmalar da sürdürülecek. İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohamed Ali de 2001 yılı için İslam Kalkınma Bankası`nın üye ülkeler arasındaki ticareti artırmak için 2 milyar dolar finansman kaynağı ayıracağını söyledi. İSEDAK bugün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli`nin yapacağı kapanış oturumuyla sona erecek. (RADİKAL)
 

Hisse Başarıyla eklendi