Küresel ticarette tarım pürüzü

28.07.2003 - 17:10 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin de üyesi bulunduğu Dünya Ticaret Örgütü`nde (WTO) global ticaretin daha da serbestleştirilmesine dair müzakereler hiç de iyi gitmiyor


Türkiye`nin de üyesi bulunduğu Dünya Ticaret Örgütü`nde (WTO) global ticaretin daha da serbestleştirilmesine dair müzakereler hiç de iyi gitmiyor.

WTO Genel Konseyi Başkanı Carlos Perez del Castillo, Cenevre`de basına açıklamasında, WTO`nun Eylül ayında Meksika`nın Cancun kentinde bakanlar düzeyindeki toplantısında, uluslararası tarım ürünleri ticaretinin nasıl serbestleştirileceğine dair çerçeve anlaşmasının kotarılamayabileceğini bildirdi.

Doha Raundu ticaret serbestleştirme görüşmelerinde başarının anahtarının tarım alanındaki müzakerelerde ilerleme olacağını hatırlatan del Castillo, ``Tarımda biraz ilerleme sağlayabilirsek, diğer bir dizi konu da kilitler açılacaktır`` dedi.

DOHA RAUNDU YAVAŞ İLERLİYOR
Bu arada, WTO Genel Konseyi üyeleri, Doha Raundu`nun yavaş ilerlemesinin kriz duygusu yarattığını, 2001`deki Doha Raundu`ndan bu yana birçok alanda müzakerelerin zamanında tamamlanamamasınınkriz yarattığını, işlerin sarktığını anlattı.

Meksika`nın Cancun kentinde 10-14 Eylül`deki toplantı için hazırlanan taslak metinde, tarım, tarım dışı ürünlerde pazar erişimi, ticaret ve kalkınma dahil ticaret müzakerelerine dair 25 alan var. Fakat, metinde anlaşmazlık alanlarına dair ayrıntılar yok.

Yatırım kurallarını belirlemek gibi Japonya ve Avrupa Birliği`nin (AB) bastırdığı konulara, bu konulardaki görüşmelerin Cancun`da başlatılmasına isteksiz olan Hindistan gibi üyeler itiraz ediyor.

Cancun`daki müzakerelerde uluslararası ticaretin serbestleştirilmesi müzakerelerinin, Kasım 2001`de Doha`da kararlaştırıldığı gibi 1 Ocak 2005 tarihinde tamamlanması kararının alınması hedefleniyor.

Öte yandan, WTO üyesi ülkelerin bakanlar düzeyinde bugün Kanada`nın Montreal kentinde başlayan gayri resmi toplantısında, tarımsübvansiyonlarında kısıntılar öngören AB ortak tarım politikası reformunu anlatıyor.

Kendi ev ödevini yaptığını savunan AB, ABD`de tarım sübvansiyonlarının yüzde 70 artırılmasına işaretle, diğer ticaret ortaklarının da başkalarına telkin ettiklerini uygulamaya koymalarını istiyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi