Küresel piyasalarda 'Trump' düşüşü

18.05.2017 - 09:27 | Son Güncelleme :

Uluslararası piyasalarda, Trump yönetimine ilişkin endişeler Asya hisse senedi piyasalarında da yansıdı.

https://i.bigpara.com/i/55big/borsadusus_11.jpg

Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın federal bir soruşturmayı engellemeye çalıştığına yönelik haberlerin ardından başkanın siyasi geleceği hakkındaki belirsizliğin güçlenmesine paralel geriledi.

Asya borsaları yüzde 1.8 düşüşle kapanan ABD'nin S&P 500 endeksi ve yüzde 2.6 gerileyen Nasdaq endeksini izledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi bugün yüzde 0.5 ekside seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 1.5 kayıpta. Federal soruşturmayı engellediği iddiaları sadece Trump'ın vaad ettiği ekonomik büyümeyi destekleyici politikaların gerçekleşmesini tehlikeye atmakla kalmıyor, Trump'ın başkanlığı bırakmak zorunda kalması ihtimalini de gündeme getiriyor. Trump'ın mensup olduğu Cumhuriyetçi partiden bir grup siyasetçi Trump'ın geçen yılki seçim ekibi ile Rusya arasındaki olası ilişkileri inceleyecek bağımsız bir inceleme yürütülmesini isterken, bir siyasetçi Trump'ın görevini kötüye kullandığını ifade etti.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Rusya'nın ABD'deki seçimlere müdahale edip etmediğini araştırmak üzere FBI eski başkanlarından Robert Mueller'in atanması Asya piyasalarında herhangi bir tepkiye yol açmadı. Ancak ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli kontratları bu gelişme üzerine biraz toparlanırken, dolar da güvenli liman yen karşısında ılımlı değer kazandı.

Dolar, ABD'deki siyasi krizin derinleştiğine işaret eden ve Başkan Donald Trump'ın vaad ettiği ekonomiyi destekleme politikalarını hayata geçirmesini büyük ihtimalle geciktirecek gelişmelerin ardından önemli para birimleri karşısında altı ayın en düşük seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

ABD Adalet Bakanlığı, FBI eski direktörü Robert Mueller'den ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yılki seçim çalışmalarında Rusya ile gizli işbirliği iddialarını incelemesini istedi. Trump bundan kısa bir süre önce Rusya'nın ABD'deki seçimlere müdahale ettiği iddialarını araştıran FBI direktörü James Comey'i görevden almıştı. ABD basınında yer alan haberlerde Trump'ın federal bir soruşturmaya müdahale etmiş olabileceğine dair haberler yer almıştı. Bu iddialar Trump'ın görevini kötüye kullandığı iddialarının da gündeme gelmesini yol açabilir.

Dolar endeksi bu gelişmelere paralel olarak geçen dört günde yüzde 2.2 değer yitirerek Kasım ayı başından bu yana en düşük seviyelere geldi. Endeks bugün itibariyle 97.42 seviyesine gerileyerek ABD'de Trump'ın başkan seçildiği seçimlerden bu yana kaydettiği tüm kazanımları geri verdi.

 

Hisse Başarıyla eklendi