Küçük firmalardan büyük başarılar

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye’nin küçük firmaları, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV) desteğini alarak başlattıkları araştırma geliştirme projelerinden elde ettikleri sonuçlarla uluslararası alanda inanılmaz başarılara imza attılar.


TÜBİAK ve TTGV, sanayi sektöründe araştırma geliştirme (AR-GE) faaliyetlerinde bulunan firmalara önemli miktarlarda teşvikler sağlıyor.

Türkiye’de AR-GE faaliyetlerinin artırılmasını hedefleyen teşvik programları çerçevesinde, bugün çok sayıda firma, yürütülen araştırma geliştirme projelerinin maliyetinin büyük bölümünü TÜBİTAK ve TTGV’den finanse edebiliyor. TÜBİTAK ve TTGV de başarılı sonuçlar elde edilen projelerin sahiplerini her yıl ödüllendiriyor.

Araştırma geliştirme projelerinden elde ettiği sonuçlarla uluslararası başarılara imza atan firmaların başında Gaziantep’ten Özçelik Tekstil Makinaları A.Ş ile Tekirdağ’da faaliyet gösteren Lafer Tekstil Makine A.Ş. gösteriliyor.

Yepyeni bir makina

Özçelik Tekstil Makinaları A.Ş’nin sahibi Mennan Aksoy, küçük bir atölyede döküm ve otomotiv yedek parçası imal ederek işe başladıklarını, 1996 yılında da TÜBİTAK ve TTGV’den gelen bir projeyle herşeyin değiştiğini söyledi.

TÜBİTAK ve TTGV’den aldıkları iplik dokuma makinası imali projesiyle Polpropen İplik Makinasının imal işlemlerine girdiklerini belirten Aksoy, Avrupa’da üretilen bir makinadan sistemi öğrendiklerini ve 2 yıl içinde de kendilerine özgü yepyeni bir iplik dokuma makinasını imal ettiklerini kaydetti.

Deneme üretimlerinin ardından, halı, döşemelik ve perdelik ipliği imal eden makinaların da üretimine başladıklarını anlatan Aksoy, sentetik iplik dokuma alanında 7 çeşit makina ürettiklerini kaydetti. Aksoy, Ar-GE hastalığına tutulduk. Makina geliştirmeye devam ediyoruz. Dünyada bu makinaların hepsini birarada yapan başka bir firma da yok. Biz bu alanda dünyada tekiz diye konuştu.

Aksoy, dünyada sadece 5 ülkede iplik dokuma makinalarının imal edildiğini, ürettikleri makinalarla rakipleriyle rekabet ettiklerini kaydetti. Ürettikleri makinaların rakip firmaların ürünlerine göre daha kullanışlı olduğunu ve yüksek enerji tasarrufu sağladığını anlatan Aksoy, ürettikleri makinaların rakipleri tarafından taklit edildiğini söyledi.

Özçelik A.Ş’nin üretime başlamasıyla dünya piyasasında bu tür makinaların fiyatlarının yüzde 60 oranında ucuzladığını da belirten Aksoy, bugün Suriye’ye satış yaptıklarını, Rusya, Ürdün, Mısır, Lübnan, Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 20 ülkeden sipariş aldıklarını bildirdi. Aksoy, Bir firmanın 150 yılda yakalayamayacağı başarıya 1996 yılından itibaren 4 yılda ulaştık dedi.

Rekabet arttı

Lafer Tekstil Makine A.Ş Müdür Zahittin Şahin de şardon, zımpara ve traş/makas makineleri üretimi yaptıklarını, tekstil finisaj sektörüne hitap ettiklerini kaydetti.

Ürettikleri makinaların dokuma ve örgü kumaşların finisaj işlemlerinde kullanıldığını belirten Şahin, 2 yıl önce 2-TPS makinasının imali için bir proje hazırlayarak TÜBİTAK’a başvurduklarını, bu projenin desteklenmesiyle bu üretimin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Üretimini yaptıkları makinaları yurtdışına satabilmek için araştırma geliştirme faaliyetlerine girerek, üretim teknolojisini öğrenmeleri gerektiğini düşündüklerini anlatan Şahin, bu düşünceden hareketle araştırma geliştirme projelerine başladıklarını söyledi.

Ar-GE yaparak kendilerine özgü yeni makinalar üretmeye başladıklarını kaydeden Şahin, Bugün biz dünyanın dörtbir yanına makina satabiliyoruz. Yıllık 155 makina civarında üretimimiz var ve bunun yüzde 79’unu yurtdışına satıyoruz. Uluslararası pazarda rekabet gücümüzü AR-GE ile artırdık diye konuştu. (HÜRRİYET)


 

Hisse Başarıyla eklendi