Küçük esnafa 528 milyon TL kredi

16.04.2014 - 09:50 | Son Güncelleme :

Hayati Yazıcı, 10,4 milyar TL kredi kullandırıldığını bildirdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/hayati-yazici.jpg
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hayati-yazici225.jpg">Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 31 Mart 2014 tarihi itibariyle esnaf ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla 10,4 milyar TL kredi kullandırıldığını ve ortak sayısının 296 bine ulaştığını bildirdi.

Bakan yazıcı kooperatif ortaklık sisteminin bireysel ve sosyal kalkınma açısından büyük önem taşıdığını, bu kapsamda 8 milyondan fazla kooperatif ortağına çeşitli hizmetler sunulduğunu ifade etti. Hükümet tarafından belirlenen politikalar çerçevesinde 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarın kredi ihtiyacı kooperatifler aracılığıyla giderildi. Küçük işletmelerin ekonominin can damarları olduğunu söyleyen Yazıcı, yardımlaşma ve dayanışmanın teminatı ile esnafa ihtiyacı olan kredileri sağlıyoruz dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Türkiye`de 81 ilde yaklaşık bin tane kredi ve esnaf kefalet kooperatifinden 844`ünün kefalet verebilecek durumda olduğunu söyleyen Yazıcı, kredi geri dönüşlerinin ideal bir noktada olduğunu ifade etti. Bakan, kredi maliyetleri hakkında da krediden yapılan kesintilerin düşürüldüğü bilgisini verdi. Böylece bloke sermayesi kesintisi ve risk fonu kesintisi %1`e, masraf karşılığı kesinti yıllık %1,5`e, üst kuruluş katılım payı kesintisi %0,5`e düşürülmüş oldu. Bloke sermayesinin geri ödenmesinde kooperatif tarafından yapılan kesinti oranı %3`e indirildi. Şahıs üst limitleri yükseltildi. Kefalet verebilen kredi kooperatifleri, ekonomik, mali, ortaklık yapısı ve yönetim kabiliyetlerine göre 1.gruptan 7.gruba kadar derecelendiriliyor. dinamikkobi.com.tr haberine göre; bu sisteme göre 7.grupta olan kooperatiflerin ortağına kullandırabilecekleri şahıs üst kredi limiti 40 bin TL den 75 bin TL ye, 1.grupta yer alan kooperatifler ise her bir ortağı için 150 bin TL ye kadar krediye aracılık edebilecek.

TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Hükümetin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkarlara 2014 yılı için 528 milyon 108 bin TL kaynağı tahsis edeceğinin kesinleştiğini söyleyen Yazıcı, tüm ayrılan ödeneğin 2014 yılı içinde kullanılması halinde toplam kredi hacminin 13 milyar TL ye ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
 

Hisse Başarıyla eklendi