Kriz uzlaşması

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Lastik - İş, Alo Mintax’da işten çıkarmaların önlenmesi için enflasyon altındaki zammı kabul etti, haftalık çalışma süresi de 40 saate indi


Ekonomik kriz, işçi ve işveren arasında yeni bir uzlaşma modeli yarattı. Lastik - İş Sendikası, Alo Mintax olarak bilinen Procter and Gamble işyerinde yaptığı toplu sözleşme ile haftalık çalışma süresinin 40 saate inmesini sağladı. Sözleşme ile ilk altı ay için toplu sözleşme zammı yüzde 8 olurken işten çıkarma da belli ölçüde önlendi. Sözleşmeyi imzalayan sendikanın İstanbul Şube Başkanı Fedai Öztürk, şu bilgiyi verdi: Grev aşamasına gelinen işyerinde ücret artışından ziyade çalışma süresini aşağıya çekmeyi ve işten çıkarmayı önlemeyi amaçladık. 20 - 25 kişinin işten çıkarılması söz konusuydu. Kriz nedeniyle süreç içinde daha fazla da işçi çıkarılacaktı. Toplu işten çıkarmayı önlemenin yanısıra Türkiye’de ilk kez haftalık çalışma süresinin 40 saate inmesini sağladık.


YILDA ALTI MAAŞ İKRAMİYE;

Alo, Alomatik, Ariel gibi deterjan ürünlerinin üretildiği ünlü Amerikan firması Procter and Gamble’da 219’u sendika üyesi olmak üzere 311 kişi çalışıyor. Yeni zamla ortalama çıplak brüt ücret 748 milyon lira oldu. Yılda dört maaş ikramiyenin yanı sıra sosyal yardım zammı niteliğinde iki maaş daha ikramiye veriliyor. Sözleşme ile daha önce 42.5 olan haftalık çalışma süresi 40 saate indi. 1980’den sonra Türkiye’de ilk kez toplu sözleşme ile haftalık çalışma süresi 40 saate inmiş oldu. Ülkemizde yasal haftalık çalışma süresi 45 saat iken Avrupa’da bu süre 35 ile 40 saat arasında değişiyor.


İŞVERENİN GÖRÜŞÜ;

Şirketin İnsan Kaynakları Müdürü Süleyman Bilici ise şöyle konuştu: İkinci altı ay için de dövize bağlantılı olarak enflasyonun yüzde 75’i oranında bir zam yapılacak. Haftalık çalışma süresinin düşmesinden kaynaklanacak ek istihdam ihtiyacını enflasyonun altında bir zamla telafi etmeyi amaçladık. Kriz nedeniyle ilk etapta 20 - 25 kişinin işten çıkarılması konusunda bir şey söyleyemem ama uzun vadede işten çıkarmayı önleyici bir süreç yaşanacak.


KAMUDA ARPALIK DÖNEMİ BİTİYOR;

Kamu kuruluşlarına odacı, çaycı, memur olarak akraba, tanıdık doldurma dönemi sona eriyor. Siyasi partilerin kadrolaşmasının da önüne geçecek norm kadro uygulamasına ilişkin esaslar belirlendi.Resmi Gazete’de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, kadrolar gerek sayı gerek nitelik açısından tanımlanacak. Belirli niteliklere uymayan atama ve yerleştirmeler yapılamayacak. Böylece kamuda kadrolara odacı yığma geleneği de sona erecek. Çalışmaları büyükşehir belediyeleri kendileri, diğer belediyeler İçişleri Bakanlığı’nca ortaklaşa yürütecek.


ÇALIŞMALAR 2003`TE BİTECEK;

2001 - 2003 arasında tamamlanacak çalışmalarla ilgili belgeler Devlet Personel ve Maliye Bakanlığı’na gönderilecek. n Her birim için kadro-pozisyon iş analizi ve ölçümü yapılacak. n Analizler, birimlerin amaca uygun olmayan görevlerinin ayıklanması, herhangi bir birimin kaldırılması, birleştirilmesi veya yeniden kurulması şeklinde yapılacak. n Kanun, milletlerarası anlaşma ve Bakanlar Kurulu’nca öngörülmedikçe kadro ihdası yapılmayacak. (MİLLİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi