Kriz Ecevit`le patladı

28.05.2003 - 08:59 | Son Güncelleme :


TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`na bilgi veren Merkez Bankası Başkanı Sürreyya Serdengeçti, 2001 krizinin dönemin Başbakanı Bülent Ecevit`in açıklamasıyla çıktığını söyledi. Serdengeçti, ‘‘Kriz beklentimiz yoktu. 19 Şubat`ta Ecevit, ‘Siyasi kriz var` dedi, kriz patladı’’ dedi.

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ‘‘19 Şubat sabahı, Ecevit`in MGK`dan çıkıp ‘Siyasi kriz var` diye açıklama yaptığı saat 11.10`a kadar Türkiye`deki bütün ekonomik göstergeler normaldi’’ diyerek, 19 Şubat 2001 krizini dönemin Başbakanı Bülent Ecevit`in çıkardığı mesajı verdi.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`na basına kapalı oturumda bilgi veren Serdengeçti`nin, ‘‘Hiçbir Merkez Bankası Başkanı, ülkede bir MGK krizi çıkacağını önceden bilemezdi. Onun için de çıkabilecek bir krizin önlemini önceden almak gibi bir şansı olamazdı’’ dediği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Serdengeçti, ‘‘Krizin patladığı 19 Şubat`tan dalgalı kura geçilen 22 Şubat`a kadar geçen üç günde, yerli ve yabancı 19 kuruluş o günkü rakamlarla 3.5 katrilyon lira değerinde 5 milyar 188 milyon dolar satın aldı. Bazı kuruluşlar ise Merkez Bankası`ndan aldıkları 460 trilyon lira ile döviz aldılar’’ bilgisini de verdi. Serdengeçti, döviz alan bu kuruluşların isimlerini ise ‘‘Bu ticari sır kavramına giriyor’’ diyerek açıklamadı.

Serdengeçti, milletvekillerinin ‘‘Herkes kriz beklentisiyle pozisyon alarak dövize yönelmişken neden Merkez Bankası da gerekli pozisyonu almadı? Serbest kura geçildiğini ilan etmek için neden üç gün bekleyip haksız kazanca ve devletin zararına neden oldunuz?’’ soruları üzerine o tarihte kendisinin Merkez Bankası Başkanı olmadığını anımsattı. Serdengeçti, döviz satışını ise şu sözlerle savundu: ‘‘Kriz patladığı sırada Merkez Bankası yasal çerçeve içinde taahhütlerine göre davrandı. Yasal düzenleme o ortamda da döviz satmasını gerektiriyordu, Merkez Bankası da üzerine düşeni yaptı. Ayrıca IMFye verilen taahhütler de bu yöndeydi. Merkez Bankası piyasa taleplerini karşılamak durumundaydı.’’

IMF`YE DE KIZMAMAK GEREKİR

Serdengeçti, Türkiye`nin bugüne kadar IMF ile yaptığı 16-17 stand-by anlaşmasından bir ikisi hariç hiçbirini sonuna kadar uygulamadığını anımsatarak, ‘‘IMF`ye de kızmamaz lazım’’ dedi. ‘‘Türkiye`nin temel sorunlarından biri de budur’’ diyen Serdengeçti, IMF politikalarının bütünüyle ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğin de söyledi. Serdengeçti, ‘‘Örneğin siz özelleştirme nedeniyle 7 milyar dolarlık gelir beklerken bu 3 milyar dolar olarak gerçekleşirse öngördüğünüz hesaplarınızda 4 milyar dolarlık bir açık var demektir’’ dedi.

Serdengeçti, bu krizle ilgili olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu`nun da inceleme yaptığını ve herhangi bir usulsüzlük bulunamadığını söyledi.

Komisyon bugün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca`yı, yarın da eski Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel`i dinleyecek.

Erçel neden dolara döndü kendisine sorun

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu`nda Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti`ye, ‘‘Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel`in 2001 Şubat krizi öncesinde kişisel hesabını dolara çevirmesi etiğe uygun muydu?’’ sorusu yöneltildi. Serdgengeçti, soruya ‘‘Onu kendisine sorun’’ yanıtını verdi. Komisyon üyeleri bunun üzerine ‘‘Bu tür hareketlerin kurallara bağlanması gerekmez mi?’’ sorusunu yöneltince, Serdengeçti şöyle konuştu: ‘‘Elbette kurallara bağlanması gerekir. Böyle bir adım doğru olur. Batı ülkelerinde siyasetçilerin hediye almaları ile ilgili kurallar bile belirlenmiştir.’’
 

Hisse Başarıyla eklendi