Kritik veri ne anlama geliyor?

04.09.2015 - 16:29 | Son Güncelleme :

Gedik Yatırım Yurt içi Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Eral Karayazıcı, ABD istihdam verisini ve işsizlik oranını değerlendirdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/borsa_650_13.jpg

İşte Karayazıcı'nın yorumu:

ABD ağustos istihdam verisi beklentilerin altında kaldı. Ancak önceki 2 ayda pozitif yönde revizyon var ve işsizlik oranı beklentilerin altında gerçekleşti.  Çalışma saatleri ve ortalama kazançlarda yüksek. Bir set halinde bugün açıklanan verilere bakarsak ABD ekonomisi pozitif eğilimi sürdürüyor ve FED ‘in faiz artırım dönemini başlatmasını destekliyor. 

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 
 
Ben önümüzdeki 9 işlem gününde piyasalarda Çin veya farklı bir gerekçe ile önemli bir gerilim yaşanmaması durumunda FED’in 16-17 Eylül tarihli toplantıda faiz artırım dönemini başlatmasının % 50 ‘den yüksek olasılığa sahip olduğunu düşünüyorum.  
 
Ancak bu yönde atılacak bir adımın dünyada güçlü bir çalkantıyı tetikleyeceğini sanmıyorum. FED bu tür kritik adımları atarken tatlandırıcılarla vakanın piyasa etkisini yumuşatmaya özen gösteriyor, başka bir deyişle çiğ köfteyi ayran ile servis yapıyor.  
 
Gerek bu nedenle gerekse beklenen kötü haber geldi algısı ile piyasalarda ( kısa süreli bir geçiş süreci yaşanarak veya bu dahi yaşanmadan ) FED ‘in faiz artırım dönemini resmen başlatmasının rahatlatıcı ve kalıcı bir etki göstermesi söz konusu olabilir. 
 
17 Eylül’e kadar bekleyecek ve hem FED’in kararını hem de piyasalar üzerindeki ilk etkisini yaşayarak öğreneceğiz.  

 

 

Hisse Başarıyla eklendi