Kredi kartlarında yeni dönem başlıyor

27.09.2016 - 09:41 | Son Güncelleme :

Kredi kartında taksit sayısı ve borç yapılanmasını içeren düzenlemeler Resmi Gazetede yayımlandı.

https://i.bigpara.com/i/55big/kredi_kart_650_11.jpg

Başbakan Binali Yıldırım geçen hafta kredi kartıyla yapılan harcamalarda genel taksit sayısının 9'dan 12'ye yükseltildiğini ancak gıda ve telekomünikasyon, akaryakıt gibi ürünlerin alımlarında taksit yasağı uygulamasının devam edeceğini belirterek, kredi kartları borçlarının 72 aya kadar yeniden yapılandırılabileceğini açıklamıştı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yönetmelik değişikliği ile, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresinin 12 ayı geçemeyeceği hüküm altına alındı.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Taksitlendirme süresi; kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak.

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.

Yönetmeliğin 8. maddesinde yapılan değişikliğe göre, kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek.

Haberin Devamı

KARTI BORCUNUN YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA TAKSİT 72 AY OLDU

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, bugün itibarıyla kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilecek.

Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

Haberin Devamı

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE VADE 48 AY

Aynı gazetede yer alan ve bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklikler öngören yönetmeliğe göre ise tüketici kredilerinde vade 48 aya çıkarıldı.

Buna göre, mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler ve eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 48 ayı aşamayacak.

KREDİ YAPILANDIRMASINDA SÜRE 72 AY, VADE 48 AY OLDU

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle, daha önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine imkan tanındı.

Yeniden yapılandırma kapsamında borçluya ilave kredi kullandırılması halinde ilave kullandırılan kredinin vadesi 48 ayı aşamayacak.

Değişiklikle ayrıca, tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 80 olarak belirlendi. Her iki yönetmelik de bugün yürürlüğe girdi.

Aynı gazetede yer alan Bankalarca kredilerin ve diğer alacakların niteliklerinin belirlenmesi ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelikle, bankaların kredi ve diğer alacaklarını izleme gruplarında değişiklikler yapıldı.

Bugünkü Resmi Gazete'de ayrıca, bankaların sermaye yeterliliğinin ölçülmesine ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikte değişiklikler yapan yönetmelik de yer alıyor.

Bu yönetmelik 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek.

 

Hisse Başarıyla eklendi