Kredi kartı kullanana kötü haber!

01.03.2013 - 11:12 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/kredi-kart.jpg

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hayati_yazici.jpg">Bankaların aldığı ilave ücretlere sert çıkan Bakan Yazıcı, bu kez “Bodrum’da lahmacuna 50 lira veriyorsunuz. Her şeyin bedeli var”diyen BDDK Başkanı’na destek verdi.

Geçtiğimiz yıl bankaların kart aidatı veya işlem masrafı vb. isimlerle vatandaştan aldıkları ilave ücretlerle ilgili sert bir tutum alarak, bunu engellemeye dönük düzenleme hazırlığına girişen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geri adım attı.
 
Geçtiğimiz yıl sık sık ‘Bankalar tüketiciyi aldatıyor’ açıklaması yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dün konuyla ilgili, “Bankalara ücret alma demek angaryadır” dedi. BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bir süre önce bankaların aldıkları ilave ücretleri savunmuş ve “Bodrum’da bir lahmacuna 50 lira veriyorsunuz, her şeyin bedeli var” demişti.

Kimseye angarya yükleyemeyiz

Bakan Hayati Yazıcı, dün gündeme ilişkin kritik açıklamalar yaptı. Bakanlığın geçen yıldan bu yana sürdürdüğü Tüketici Kanun Taslağıyla ilgili çalışmalar kapsamında bankalarla biraraya geldiklerini belirten Yazıcı, bir süre önce BDDK Başkanı Öztekin’in, “Her hizmetin ücreti vardır” açıklamalarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Kredi kartı aidatı, masraf vb. ücretler için bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Bürokratik kadrolarla tartışmam. Ama biz de şunun farkındayız, her hizmetin bir bedeli olacaktır. Biz sadece ‘Sağlanan ücret verilen hizmete denk olmalı’ diyoruz. Bankalara ücret alma demek angaryadır. Kimseye angarya yükleme hakkımız yok.

Biz bankalara ‘Şuna ücret alacaksın, şuna almayacaksın’ diyemeyiz. Kart çeşitlendirmesine göre mesele çözülebilir diye bakıyoruz. Mesela bazı tip kartlara aidat vb. olmaz, taksit yapan ek olanaklar sağlayan kartlara ücret olur gibi.. Tam kararlaştırmadık. Ama inanın bu konunun konuşulması bile bankalara bir çeki düzen verdi.”

Sözleşmeler 14-16 punto yazılacak

Aynı kanun taslağı çerçevesinde bankaların vatandaşla yaptığı sözleşmelerin daha anlaşılır olması ve tüketicinin yanılmasının önlenmesi için sözleşmelere punto ayarı geleceğini anlatan Bakan Hayati Yazıcı, “Puntolar daha da büyüyecek” dedi. Halen sözleşmelerin 12 puntoyla yazıldığının hatırlatılması üzerine Bakan yazıcı, “Bunun daha da üzerinde büyük puntoyla yazılabilir, sözleşme metinleri kısalabilir” ifadesini kullandı. Bankalarla yapılan toplantılarda “En az 14 ya da 16 puntonun” gündeme geldiği öğrenildi.

Maketten satışa sigorta

Bakan Yazıcı, bir çok mağduriyete yol açan ‘maketten konut satışına’ ilişkin düzenleme de yapacaklarını belirtti. Yazıcı, “Marketten konut satışlarında sorunları önlemek için bir tür sigorta sistemi kuracağız. SPK’ya bağlı bazı şirketleri bu sistemin içine zorunlu olarak sokacağız. Almanya’da, diğer ülkelerde geçerli sistemleri inceliyoruz. Henüz üzerinde çalışıyoruz” dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi