Kredi Geri Dönüşlerinde İyileşme Yok

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Şirketlerin, geri ödemelerinde beklenen iyileşme bir türlü sağlanamıyor. Bankalar ve özel finans kuruluşlarının, şirketlere kullandırdığı kredilerin yüzde 9.5`i batık durumda bulunuyor.

Merkez Bankası`nın, kullandıkları kredi ve risklerinin toplamı 5 milyar liranın üzerinde bulunan ticaret siciline kayıtlı faal durumdaki şirketlerin bankalar ve özel finans kuruluşlarından kullandığı kredileri esas alınarak hazırladığı sektör kredileri raporunun ağustos ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, şirketler tarafından bankalar ve özel finans kuruluşlarından kullanılan kredi ve fonların toplamı ağustos sonunda 22.6 katrilyon liraya ulaştı. Söz konusu kuruluşlar tarafından zamanında geri ödenmediği için, `tasfiye olunacak krediler` hesabında izlenen kredilerin tutarı ise 2.2 katrilyon liraya yaklaştı. Bu da, şirketlerin kullandıkları her 100 liralık krediden 9.5 lirasının batık durumda olduğunu gösteriyor.

Bankaların, şirketlerden olan vadesi geçmiş kredi alacakları, 1999 yılı başından itibaren büyümeye başlamış ve 1999 yılı boyunca yüksek seyretmişti. Aralık 1999`da yüzde 8.7 olan, batık kredilerin şirketlere kullandırılan kredilere oranı, aynı ay TSMF`ye devredilen bankaların, tahsili geçmiş alacaklarının gerçek boyutunun ortaya çıkmasına parelel olarak Ocak 2000`de yüzde 9.7`ye şubatta ise yüzde 11`le rekor bir düzeye yükselmişti.

Batık kredi oranı, bu yıl mart sonunda yüzde 9.4, nisan ve mayısta yüzde 9.5, haziranda yüzde 9.7 olmuş temmuzda ise yüzde 9.3`e düşmüştü. Ağustosta yeniden yüzde 9.5`e kadar yükseldi.

Sorunlu sektörler

Bankacılık sisteminin batık kredilerinni yüzde 30.2`yle en büyük bölümü tekstil sektöründen kaynaklanıyor. Bankalardan 3.1 katrilyon lira kredi kullanan tekstil sektörünün 648 trilyon liralık batık kredisi bulunuyor. Başka bir ifadeyle sektör kullandığı her 100 liralık kredinin 20.9 lirasını batırmış durumda bulunuyor.

Batık kredi oranı bakımından tekstil sektörünü yüzde 19.7 ile deri, yüzde 17.6 ile ağaç ve ağaç ürünleri yüzde 15.3 ile turizm sektörü, yüzde 14.5 ile kağıt yüzde 11.6 ile makina ve teçhizat yüzde 10.9`la taşımacılık gibi sektörler izliyor.(ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi