Konsolidasyon ve Moratoryum nedir?

19.08.2015 - 16:44 | Son Güncelleme :

Konsolidasyon ve Moratoryum nedir? Konsolidasyon ve Moratoryum nedir? Ne anlama gelmektedir?

https://i.bigpara.com/i/55big/turk_lira_650_26.jpg

Konsolidasyon TDK’da ‘’ekonomi Süreletme’’ olarak tanımlanmaktadır.

Konsolidasyon bir borcun borçlusu tarafından ödenmeyip zorunlu veya gönüllü olarak vade, faiz, tür ve benzeri yönlerden yeniden yapılandırılması anlamına gelmektedir.

Konsolidasyon kararı alan bir devlet, o an için bu borçların faizini dahi ödeyemeyecek durumdadır. İleriki yıllarda kendini düzeltip borçlarını kapatsa dahi, konsolidasyon işlemi, o ülkenin uluslararası kredi notunu ve prestijini düşürür.

MORATORYUM (MORATORİUM) NE DEMEK?

Haberin Devamı

Moratoryum ise TDK’da ‘’ekonomi erteletim’’ olarak ifade edilmektedir. Moratoryum, borçlanıcının ödeme gücünü kaybetmesi nedeniyle borçlarının tümünü veya bir kısmını ödeyemeyeceğini ilan etmesidir. Genelde borçlu ve alıcı arasında borcun yeniden yapılandırılması ile sonuçlanır. Moratoryum bir ülkenin dış borçlarıyla ilgili olabileceği gibi ülke içinde belirli bir grubun borçları üzerinde de yapılabilir. Devletler içine düştükleri yoğun döviz darboğazı dolayısıyla dış borçlarının ana para ve faizlerini ödeyemeyeceklerini ilan ettiklerinde, borçlularla alacaklılar arasında bir anlaşma yapılarak borçların vadesinin uzatılması işlemi de moratoryum olarak adlandırılır.

 

 

Hisse Başarıyla eklendi