Konfeksiyonda Kasım Gelmeden Kotalar Doldu

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ABD`li firmaların Türkiye`den yaptıkları konfeksiyon ithalatı kotaların dolması nedeniyle durdu. ABD`li Hit and Miss Türkiye`den alımlarını sürdürürken, GAP şirketi kotaların dolması sonucu Türkiye`den yıl sonu siparişlerini iptal etti. ABD`de 251 mağazası bulunan Hit and Miss yetkilisi Firuzan Gates, mağazalarında sattıkları ürünlerin yüzde 80`ini Türkiye`den sağladıklarını belirterek, özellikle ikili takımlar konusunda ayrı ayrı kota uygulanması nedeniyle sıkıntıya düştüklerini ve yükleme yapamadıklarını söyledi. Önümüzdeki Noel ve Paskalya döneminin alım açısından çok önemli olduğunu ifade eden Gates, Noel için yükleme yapamazsak iptal etmek zorunda kalırız. Kota sorunu aşılamazsa tedarik için ABD pazarına yönelmemiz gerekecek diye konuştu.


Bazı aksesuar niteliğindeki ürünler dışında kazak, palto, kaban, pantolon ve deri ürünleri konusunda alım yapmak için Türkiye`yi seçtiklerini ifade eden Gates, önümüzdeki hafta kota konusunda bir esneklik olmasını umut ettiklerini, kullanılmayıp havuza dönen kotaların dağıtılması beklentisi içinde olduklarını ifade etti. Gates kotaların ayda 4 milyon adede düştüğünün daha önceden ilan edilmesi gerektiğini belirterek, Bu durumdan hem alıcı hem de üretici zarar gördü dedi. Pantolonun yanısıra kazak ve denim kumaş gibi ürünlerde de sıkışıklık olduğunu ifade eden Gates, Kota sıkıntısının devam etmesi durumunda Hit or Miss olarak tedarikimizi ABD pazarından sağlamak yoluna gideceğiz dedi.


GAP YIL SONU SPARİŞLERİNİ İPTAL ETTİ;

Gap İnc. Türkiye Ofisi Genel Müdürü Günsan Çetin, toplam tedarikin yüzde 3.3`ünü Türkiye`den karşılayan GAP`ın Türkiye alımlarında kota sıkışıklığı nedeniyle yıl sonu siparişlerini iptal ettiğini söyledi. Çetin, 4 yıldır Türkiye`de satınalma faaliyeti gösteren GAP Inc. Türkiye Ofisi`nin GAP, Banana Republic ve Old Navy olmak üzere üç marka için tüm yaş gruplarında örme ve dokuma her kategoride alım yaptığını sözlerine ekledi.


ÜRETİCİLER DE SIKINTIDA;

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Güngör Keşçi ise piyasada 4 milyon adet dikilmiş yüklenmeye hazır pantolon olduğunu ancak bu kategorideki kotaların dolması nedeniyle yüklenemediğini söyledi. Keşçi, her ay yaklaşık 4 milyon adet civarında kota kullanıldığını ve taleplerin gelmeye devam ettiğini kaydetti. Keşçi, taahhütünü yerine getiremeyen üreticinin müşterisini kaybettiğini de sözlerine ekledi. TGSD Eski Başkanı İsmet Özcan ise sektörde malları elinde kalan pek çok üretici olduğunu belirterek, Sektördeki firmalar bunun için para bağlamış, emek sarfetmiş durumda. Ocak`ta açılacak yeni kotalardan alabilirler ancak bu durumda da paralarını iki ay bağlamış olacaklar diye konuştu.


UMUTLAR BU HAFTAYA KALDI;

ABD 8 tanesi hassas ürün olmak üzere Türkiye`den giden 42 üründe kota uyguluyor. Hassas ürünlerde kotaların dolduğunu belirten İTKİB yetkilileri bu hafta içinde taleplerin toplanacağı bir takım kriterler doğrultusunda değerlendirmeler yapılarak, ABD`nin kotalara tanıdığı esneklikten faydanılabileceğini bildirdi. Kasım ayı gelmeden hassas ürünlerin kotalarının dolduğunu belirten yetkililer, Türkiye`den ABD`ye 29 milyon adet pantolon ihraç edildiğini kaydetti.

Konfeksiyon ürünlerinde hassas kategorilerdeki kota limitleri;

Kategori Ürün grubu Miktar(Adet)

339-S Tişört-örme-iç giyim 69.302.904

352-652 İç giyim 41.521.932

347-348 Pantolon 29.574.912

351-651 Pijama-gecelik 15.121.512

350 Bornoz 9.996.672. (DÜNYA)

 

Hisse Başarıyla eklendi