Komisyon Yeniden Toplanmalı

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


4 kişilik bir ailenin gıda harcaması için 171 milyon lira gerektiği dikkate alındığında, asgari ücretle geçinmek zorunda kalan ailenin açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakıldığı ortaya çıkıyor.

Asgari ücretin net 102 milyon lira olarak belirlenmesine karşı çıkan Türk- İş Yönetim Kurulu, komisyonun aldığı kararla işçilere meydanların davetiyesini çıkardığını vurgulayarak eylem yapacaklarını açıkladı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç , net 102 milyon liralık asgari ücreti kabul etmelerinin olanaksız olduğunu vurgulayarak komisyonun yeniden toplanması gerektiğini söyledi. Türk-İş`in kasım ayı gıda harcamasına göre 4 kişilik bir ailenin yalnızca gıda harcaması için 171 milyon lira gerektiği dikkate alındığında, belirlenen 102 milyon liralık asgari ücretle geçinmek zorunda kalan ailenin açlık sınırının bile altında yaşamak zorunda bırakıldığı ortaya çıkıyor.

Net 102 milyon 369 bin 600 liralık asgari ücrete itiraz eden Türk-İş Yönetim Kurulu, hükümetin çalışanlara acımasız bir tokat attığını vurguladı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, komisyonun DİE`nin getirdiği rakamlara itibar etmeyerek Hazine`nin dayattığı rakamları esas aldığını, bunu da kendilerinin kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Hak-İş Genel Başkanı Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de ``Hükümetin ve işverenlerin oybirliği ile belirlediği asgari ücret, komisyonun antidemokratik yapısını bir kez daha ortaya koymuştur`` dedi.

Türk-İş Araştırma Merkezi`nin kasım ayı gıda harcaması hesabı, bir yetişkin erkek işçinin, sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken en az aylık harcama tutarının 47 milyon lira, yetişkin kadın işçinin ise 40 milyon lira olduğunu ortaya koyuyor. Bu veriler, asgari ücretle geçinmeye çalışan 4 kişilik bir ailenin, konut, yakıt, giyecek, eğitim, sağlık dışında yalnızca beslenme için bile gerekli paraya sahip olmadığını gösteriyor.(CUMHURİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi