Komili Su`ya Koç, Yaşar ve Fiba Talip

15.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Halis Komili, bundan dört yıl önce TÜSİAD (Türk sanayicileri ve İşadamları Derneği) başkanlığını bıraktıktan sonra yaptığı ilk basın toplantısında `Artık işlerime daha çok zaman ayırcağım` demişti. O zaman bazı yeni alanlara da gireceğinin sinyallerini veren Komili, bu konuda adım atmakta da fazla gecikmedi.

Komili, 1996`nın ilk aylarında su sektörüne gireceğini açıkladı. 1997`nin ilk aylarında Tekirdağ`ın 1997`nin ilk aylarında Tekirdağ`ın saray ilçesinde kaynağını İstrancalar`dan alan bir su tesisi kurdu. 1997`de de Türkiye`nin ilk damacanalı sularını piyasaya sürdü.

Ancak aradan geçen sürede ortaklar arasındaki anlaşmazlıktan dolayı Komili Su 5 Mayıs 2000`de kapandı. Yaklaşık beş aydır kapalı olan Komili Su için şimdi Koç Holding, Yaşar Holding ile Fiba Holding devrede. Koç ve Fiba perakende zincirleri için Komili Su`yu almak istiyor. Yaşar ise damacana sektöürnde var olmak için Komili Su`ya talip. Ancak Komili Su`nun hem kaynağı ham de Saray`daki fabrikası için yapılan görüşmelerden henüz bir sonuç alınmış değil. Taraflar ise bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyor.

Komili su ambalajlı su pazarında `geri dönüşümlü` yani 19 litrelik polikarbonat şişelerde 1997 yılında çıkmıştı. Sektörün ilk örneği olan Komili Su`nun fabrikası, 4.5 milon dolarlık yatırımla kaynağın yanına kurulmuştu. Yüzde 55 hissesi Halis Komili`ye ait olan bu yatırımda geri kalan yüzde 45 hisse ise STFA`nın ortaklarından Aykut Gürlek`e aitti.

Sektöre çok hızlı giren Komili su, bir süre sonra pazar kaybetmeye başladı. Düşen ciro, iki ortak Komili ve Gürlek`in arasını açtı. Gütrlek, Halis Komili`yi şirketi zarara uğrattığı gerekçesi ile dava etti ve Komili Su`nun iflasını istedi.

Şimdi piyasalardan gelen haberlere göre Komili, piyasaya `Sek Su` olarak çıkmaya hazırlanan Koç ve Gima Su olarak hazırlanan Fiba ile görüşüyor. Komili Su`ya Halis Komili`nin 10 milyon dolar istediği söyleniyor. Ortaklar Komili Su için fabrakaya 4 milyon dolar, isim hakkına 3 milyon dolar, Ar-Ge çalışmaları ile dağıtım hattına da 3 milyon dolar istiyor.

Komili su ile görüşenler arasında polikarbonat ambalaja hazırlanan Pınar`ın da adı geçiyor. İlk kez polikarbonata girecek olan ve bunun için yğun bir şekilde kaynak arayan Pınar`ın da Komili Su`ya talip olduğu söyleniyor.(EKONOMİST)
 

Hisse Başarıyla eklendi