KOBİ'den kitap yıkama makinesi

12.08.2015 - 14:37 | Son Güncelleme :

Yıllık 2.3 milyar ciroya ulaşan kitap endüstrisinden ilginç bir iş fikri çıktı. Çağla Acar Türkiye'nin ilk kitap yıkama makinesini satışa sundu. Kültür Bakanlığı'nın kütüphaneler için alım yaptığı cihaz, tarihi eserleri de koruyacak

https://i.bigpara.com/i/55big/kutuphane_kitap_650.jpg

Kitap endüstrisindeki rakamlar 'Türkiye kitap okumuyor' algısını yıkıyor. Yılda 480 milyon kitabın basıldığı Türkiye, dünya liginde 13'üncü sırada. Bin 112 kütüphanede ise tam 16 milyon kitap yer alıyor. Rakamların yüksekliği, artan sağlık kaygıları ile de birleşince ortaya yepyeni bir iş fırsatı çıkardı. Girişimci Çağla Acar, yabancı ortaklarıyla birlikte Türkiye'nin ilk kitap yıkama makinesini satışa çıkardı. 

TEK TUŞLA TEMİZLİK 

Haberin Devamı

'Book Shower' isimli cihaz, özellikle eski kitaplarda oluşan tozlanma ve diğer bakteri oluşumlarına karşı yüzde 100'e varan oranda temizlik sağlıyor. Okumadan önce ya da sonra 1-2 dakika içinde kitap sterilize edebiliyor. Aynı zamanda ABM Yayınevi Müdürü Çağla Acar, yeni teknolojiyi şu sözlerle özetledi: "Geliştirilen sistem sayesinde kitap makineye koyulduktan sonra 1-2 dakika içinde sterilize ediliyor. Tek bir tuşla yüzde 100 oranında temizlik sağlıyor. Kitapların sadece kapakları değil, iç sayfaları da aynı oranda temizleniyor. Yetkili enstitüler tarafından yüzde 99.9 sterilizasyon gücü olduğu kanıtlandı." 

MOR ÖTESİ IŞINLAR 

Haberin Devamı

Sistemin nasıl çalıştığını ise Çağla Acar, şu sözlerle anlattı: "Kitap yıkama makinesinde su veya herhangi bir temizlik maddesi kullanılmıyor. Kitapların sterilizasyonu, mikrop kırıcı mor ötesi ışınlarla yapılıyor. Cihaz, en küçük toz parçacıklarıyla her türlü virüs, küf ve mantarı toplayabilen statik elektrikli film filtreye sahip. Mor ötesi ışın sayesinde kitapların sadece kapakları değil, sayfaları da sterilize edilebiliyor. İnsan vücuduna veya kitaplara zarar verebilecek hiçbir kimyevi madde içermiyor. Daha teknik olarak da açıklamak gerekirse Cihaz, UV-C mor ötesi ışınım serisinin 253.7 nm mor ötesi ışınlarını kullanarak iç sayfalara kadar işliyor." 

BAKANLIK ALIM YAPTI

Haberin Devamı

İcadın en büyük alıcısı ise kütüphanelerdeki kirliliğin önüne geçmek isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. Bakanlık kütüphaneler için çok sayıda alım yaptı. Hedefte ise Türkiye genelindeki bin 112 kütüphanenin tamamını bu cihazlarla donatmak var. Sabah'a konuşan bakanlık yetkilileri, makinenin bir diğer avantajının ise tarihi kitapların korunmasına yönelik olacağını söyledi. Türkiye'deki kütüphanelerde yüzbinlerce adet tarihi eserin de bulunduğu bilgisini veren yetkililer, "Türkiye'de yaşı 100 yılı aşan kitaplarda bakteri ve mikroplar eserlerin çürümesine yol açıyor. Cihaz bu sorunu çözüyor" dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi