KOBİ`leri, Anadolu Yaklaşımı kurtaracak

31.12.2002 - 09:16 | Son Güncelleme :


Erdoğan`ın talimatı ile yatırım indirimindeki stopaj kalkıyor, KOBİ`lerin bankalarla olan sorunlarını çözmek için Anadolu Yaklaşımı geliyor

Hükümet, yeni yılın ilk zirvesini reel sektör için düzenliyor. Yatırımların teşviki, yabancı sermayenin ülkeye çekilmesi amacıyla Ocak ayının ilk haftasında Kızılcahamam`da geniş kapsamlı bir toplantı yapılacak. Yatırım zirvesinde, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine ve TOBB`un ortak önerileri hayata geçirilecek. Bu kapsamda ilk icraat Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan`ın talimatı üzerine, mevcut yatırım teşvik belgelerinin süresinin uzatılması olacak. 7 bin 500 teşvik belgesinde süre uzatımı kararı, yarım kalmış ya da yatırıma henüz başlamamış yatırımlar için yüksek yatırım indirimi avantajının sürmesi olanağı yaratacak.

ÖNERİLER NE?

Halen çalışmaları devam eden yatırım ortamını iyileştirme ve yatırımcının maliyetlerini azaltma paketinde şu öneriler bulunuyor

* Gelir, Kurumlar, Gümrük, Damga ve Harçlar Kanunu`nda değişiklik yapılarak, şu anda teşvik belgesine bağlı olarak uygulanmakta olan vergiye ilişkin teşvikler otomatik olarak tüm yatırımlara yansıtılır hale getiriliyor.

* Yatırım indiriminde stopaj kalkıyor.

* Yatırım indirim oranı yüzde 30`a çekiliyor.

* Yatırım mallarında KDV istisnası, teşvik belgesi olmaksızın devreye giriyor.

* Kalkınma Bankası, yatırım teşvik ödemelerinin kilit kurumu oluyor.

* Bütçe kaynaklı yatırım ve işletme kredilerinin miktarı artırılıyor.

* Kalkınmada öncelikli yörelerdeki organize sanayi bölgelerindeki boş arsalar yatırımcıya bedelsiz veriliyor. Daha önce bedelli tahsis edilmiş arazilere ilişkin ödemelerden vazgeçiliyor.

* Bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla gelişmişlik düzeyi çok düşük illerdeki yatırımlara uzun süreli vergi muafiyeti tanınıyor.

* Özelleştirmeye konu kamu yatırımları ve şirketleri için uluslararası tanıtım kampanyası düzenleniyor.

* Enerji, vergi ve sigorta prim indirimi için 2003-2007`e dönük kademeli bir plan geliştiriliyor.

* Küçük ve orta boy işletmelerin bankalarla olan sorunlarının giderilmesi için Anadolu Yaklaşımı adıyla daha uzun süreli ve düşük faizli ödeme planı geliştiriliyor.

* Yabancı sermayeye yönelik olarak Hazine Müsteşarlığı bünyesinde Tanıtım Birimi kuruluyor.

* İstatistiki bölge düzeyleri belirlenerek, il ve bölge bazında endüstriyel teşvik politikaları belirleniyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi