Koalisyonun SPK Sıkıntısı

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


SPK başkanı ve üyelerinin görev süreleri 14 Ekim`de doldu. Hükümet ise iki haftadır başkanlık için isim pazarlığı yapıyor.


Koalisyon ortağı partiler arasında Meclis Başkanlığı seçimi ile başlayan gerilim, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) atamalarını düğümledi. Hükümette, başkanlık için pazarlık yapılıyor. Hangi partinin önereceği aday başkan olacak, iki haftadır yanıt bulunamayan soru bu.


Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Muhsin Mengütürk ve 6 üyesinin görev süreleri 14 Ekim`de doldu. Görev süreleri sona erenler, veda mesajlarını yayımlayarak ya da e-mail adreslerine postalayarak ve odalarındaki eşyaları toplayarak SPK`dan ayrıldı.Görev süresi henüz dolmadan başkanlık için kulisler de yoğunlaşmıştı. 3 yıl süreyle kurumda başkanlık görevini yürüten Muhsin Mengütürk, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu İkinci Başkanı Biltekin Özdemir, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aydın Esen, SPK İkinci Başkanı İlkay Karakoç, eski ikinci başkan Mehmet Çekinmez ve özellikle son günlerde `şansının arttığı` belirtilen Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu`nun adları sık sık gündeme getirildi. Hatta, Tunaboylu`nun SPK`ya atanarak Ziraat Bankası Genel Müdürlük koltuğunun boşaltılması ve Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen`in atanması senaryoları da yazıldı. Sonra bu senaryonun, Halkbank ile ilgili soruşturmalar nedeniyle gündemden kalktığı ifade edildi.


ANAP lideri Mesut Yılmaz`ın desteklediği Muhsin Mengütürk`ün adaylığı, Sermaye Piyasası Yasası`nda yer alan ve atanmasını engelleyen bazı hükümlere takıldı. `Her şeye rağmen` hesaplarının da yapıldığı, ancak bu atamanın Köşk`ten döneceği kaygıları Mengütürk`ü gündemden çıkardı. Bu tartışmaların netleşmesi beklenirken, devreye Meclis Başkanlığı seçimleri girdi. Koalisyonun büyük ortağı DSP, MHP`nin adayı Ömer İzgi`yi destekleme kararı alırken, ANAP kendi adayını çıkardı ve son tura kadar ortaklarına direndi. Bu direnmenin, SPK başkanlığını en çok isteyen parti olan ANAP adayının şansını yitirmesine yol açtığı iddia ediliyor. Koalisyon ortakları arasında ipler kopunca, SPK başkan ve üyeleri de 14 Ekim`den bu yana atanamıyor. Buluttan nem kapan, en küçük belirsizliklerde dalgalanmaya geçen borsa, siyasi bulanıklık içinde dikkate değer bulunmuyor.


Oysa, `aman borsa etkilenmesin` diyerek, ilgili ilgisiz tüm açıklamalar için borsanın kapanması bekleniyor. SPK, DSP`li Devlet Bakanı Recep Önal`a bağlı ama bu kaleyi ANAP istiyor. MHP direniyor. Bu nedenle, partilere angaje olmayan adaylardan biri, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aydın Esen`in ismi öne çıkıyor. Yaklaşık bir haftadır SPK atamalarında durum bu. Kilitlenme çözülemiyor. SPK Yasası`na göre, kurul üyelikleri için Bankacılık Kurulu, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği ile Hazine`nin bağlı olduğu bakanlık aday öneriyor. Devlet Bakanlığı 4 aday, diğer kurumlar 2`şer aday bildiriyor.


ADAYLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ BELLİ;

Hazine`nin bağlı olduğu bakanlık, adaylarını sır gibi saklıyor. Bunun nedeni hükümetin isim konusunda anlaşaması. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurul Başkanı Abdullah Aslan ve eski kurul üyesi Erdal Batmaz`ı aday olarak belirledi. Aslan`ın adaylığı hesap uzmanları ile maliye müfettişleri arasında Balina Operasyonu sırasında ayyuka çıkan gerginliğin yansıması olarak değerlendiriliyor. Müfettiş kökenli Maliye Bakanı Oral, bir anlamda Kurulda istemediği Aslan`ı uzaklaştırmak istiyor.


Bankacılık Kurulu`nun adayları, Nizamettin Temel ve Ahmet Aksoy, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nın adayları Hüseyin Erdem ve Özcan Pektaş, Aracı Kuruluşlar Birliği adayları Ahmet Olgun ve Sezai Akın, TOBB adayları ise Halil Sarıaslan ve Ömer Durusoy. (RADİKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi