KKTC`yi Bedel Olarak Vermeyiz

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve ANAP Van Milletvekili Kamran İnan, Türkiye`nin AB adaylığı için KKTC`nin bedel olarak istendiğini belirterek, AB`ye bedel olarak KKTC`yi vermeyiz dedi. AB`nin diğer 12 ülkeden bir bedel almadığını ifade eden İnan, Diğer ülkelerden bedel olmayan AB bizden de bedel alamaz. Kıbrıs meselesi AB`nin meselesi değil, Güney Kıbrıs Rum Devleti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin meselesidir. AB Kıbrıs`ı ön şart olarak önümüze getirirse, çözüm çıkmaza girer. Türkiye, ne AB`den ne de KKTC`den vazgeçecektir diye konuştu.


MÜZAKERELER KESİLİR;

Bugün Brüksel`de yapılacak olan Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB) görüşmelerinde AB`nin Kıbrıs`ı ön şart olarak öne sürebileceğini belirten Kamran İnan, bu durumda müzakerelerin yürümeyeceğini bildirdi. KOB`un teknik - ekonomik ve siyasi olmak üzere iki yönünün bulunduğunu hatırlatan İnan, Türkiye`nin sıkıntılarının, konunun siyasi boyutlarında yoğunlaştığını belirtti. İnan, hükümetin, siyasi alanın Kıbrıs`la ilgili yönü hakkında kesin tavrını ortaya koyduğunu söyledi. Kıbrıs konusunda AB`nin tavrını değiştirmesi gerektiğini belirten İnan, şöyle konuştu: ``AB, üyesi olan diğer 12 memleketten bir bedel alıyor mu ki benden bedel alsın. Kıbrıs meselesinde çözümün zorlaşmasının sorumluluğu AB`ye ait. Çünkü, Güney Kıbrıs`ın tam üyelik müracaatını kabul etti ve müzakereleri başlattı.``


KOB`un içinde yer alan ve Türkiye`yi rahatsız eden diğer maddeler için, Türkiye`nin rahatsızlığının AB`ye duyurulduğunu belirten İnan, Ege ve Kıbrıs konularında olsa olsa Helsinki formülüne bağlı kalınabileceği AB`ye bildirildi. Ondan başka bir formül geçerli değil. Türkiye`yi rahatsız eden diğer hassas konularda da daha dikkatli davranmaları hususunda AB`ye fikrimizi söyledik, tavrımızı koyduk. Türkiye`nin tutumu net olarak anlaşıldı. Bundan sonrasını düşünmek AB`nin işi diye konuştu.
(FİNANSAL FORUM)

 

Hisse Başarıyla eklendi