KKTC`ye Kalkınmada Öncelikli Yöre İşlemi

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




Önemli bir ekonomik bunalımdan geçen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yatırım yapacak Türk Vatandaşları ve şirketleri, Türkiye`de kalkınmada öncelikli yörelere yapılan yatırımlara verilen Devlet desteklerinden yararlanacaklar. Bu yatırımcılara özel ek teşvikler de verilecek.

KKTC Başkanı Derviş Eroğlu ile Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel tarafından imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında Yatırımlarda Devlet Yardımları Anlaşması Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandı. Resmi Gazete`de yayımlanan ve anlaşmayla kalkınma için ikili ekonomik ve mali işbirliğinin derinleştirilmesi ve güçlendirilmesi, özellikle ihracata dönük mal, hizmet ve teknoloji üretimlerine yönelik yatırımların akışının kolaylaştırılması ve özendirilmesi amaçlanıyor.

Anlaşma uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler ile tüzel kişiler, KKTC`ye yatırım yaptıklarında, Türkiye`de kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlarda uygulanan Devlet yardımlarından ve desteğinden ve diğer ayrıcalıklı özel ek teşviklerden aynen yararlandırılacaklar. Aynı şekilde Türkiye`de yatırım yapacak KKTC vatandaşları ve şirketleri de bu teşviklerden yararlanacak.

Anlaşma ile öngörülen hedef ve amacların gerçekleştirilebilmesi ve karşılıklı esasına göre sağlanacak Devlet yardımları ve desteği ile diğer ayrıcalıklı özel ek teşviklerin etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için, iki ülke teşvik sistemleri ile teşvik mekanizmaları uyumlulaştırılması hükme bağlandı. Bunun için hem KKTC hem de Türkiye teşvik mevzuatında gerekli düzenlemeleri yapma sözü veriyor. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi