KKTC`de 3 banka tasfiye ediliyor

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


KKTC Bakanlar Kurulu yönetimine devlet tarfından el konulan Kıbrıs Yurtbank, Everestbank ve Hürbank`ın tasfiyesine karar verdi. KKTC Bakanlar Kurulu, yönetimine devlet tarafında el konulan, Kıbrıs Yurtbank, Everestbank ve Hürbank`ı tasfiye kararı aldı. Başbakan Derviş Eroğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş`ın dünürü Salih Boyacı`nın büyük hissedar olduğu Kıbrıs Kredi Bankası`nın da Mevduat Sigorta Fonu Kapsamı`na alınmasını kararlaştırdı.

Pakette sorunlar çıkabilir;
Başbakan Eroğlu, ekonomik paketin uygulanmasının Bakanlar Kurulu`nda ele alındığını ifade ederek, paketin uygulanması aşamasında, beklenmedik bazı sorunların ortaya çıkabileceğini, iki ülke heyetlerinin bir araya gelmesi ile bu sorunların aşılacağını söyledi. Eroğlu, Türkiye ve KKTC heyetlerinin, ekim ayı içerisinde bir araya geleceklerini belirterek, iki ülke teknik heyetlerinin 3 ayda bir bir araya gelerek değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Ekonomik pakette, kamu kesiminin en büyük işveren konumunda olduğu ve bunun sağlıklı ekonomik büyümeyi mümkün kılmadığına işaret edilerek, kamuda istihdamın durdurulması öngörülüyor. 2003 yılı sonuna kadar uygulanması öngörülen ekonomik reform programı, kamu açıklarını en aza indirilmesini, sıkı maliye politikasını, harcamalarda tasarrufu, gelirlerde artışı hedefliyor.

Türkiye kredi sağlayacak;
Bankacılık, sosyal güvenlik, tarım, vergi, özelleştirme ve kamu yönetimi alanlarında reform öngörülüyor. Türkiye, reform programın desteklenmesi için, bütçeden KKTC için ayırdığı karşılıksız yardımlara ilave olarak, 2001, 2002 ve 2003 yıllarında kredi sağlayacak. Uygulamaya konulan ekonomik reform programı üç ayda bir iki ülkenin teknik heyeleri arasında gözden geçirilerek, işlemlerin zaman çizelgesine uygun yapılıp yapılmayacağı izlenecek ve gerekli görüldüğü yerlerde ilave tedbirler alınacak. Mazotun fiyatı benzinle aynı seviyeye getirilecek, harçlar, fonlar ve vergiler artırılacak. (FİNANSAL FORUM)

 

Hisse Başarıyla eklendi