Kiracı kıymete binecek

27.03.2006 - 11:51 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, konut talebinin hızlı gitmesi durumunda insanların kiracı bulamayacağı uyarısında bulundu. Koçoğlu, şu anda konut sektöründe bir canlanma yaşandığını ancak konut talebinin bir-iki yıl bu hızla gidebileceğini söyledi.
Türkiye`de inşaat sektöründe büyük bir ilerlemenin bulunmadığını belirten Koçoğlu, Sadece konut sektöründe Toplu Konut İdaresi`nin (TOKİ) yaptığı atak ve yap-sat sektöründe canlılık var dedi. Konut sektöründeki canlanma trendinin sürekli olacağını sanmadığını söyleyen Koçoğlu, Konut talebinin bu hızla gitmesi durumunda, insanların ellerinde fazla konut olacak ve konutu kiraya verecek insan bulamayacaklar. Bu da ayrı bir tehlike diye konuştu.
Uzun vadeli konut finansmanı sistemi`ne (mortgage) değinen Koçoğlu, çok kısa vadede sistemin devreye girmesini beklemediğini ifade etti. Koçoğlu, Bu sene hatta bir sonraki seneye de devreye girer diye düşünmüyorum. Çünkü bankaların hazır olması gerekir ifadesini kullandı.

`2006 parlak geçmeyecek`
Koçoğlu, 2006 yılını inşaat sektörü için parlak görmediğini de kaydederek, sadece konut sektöründe hareket yaşandığını vurguladı. Sektör üzerindeki yükün çok fazla olduğunu ve giderek de arttığını belirten Koçoğlu, Cebimizdeki para sürekli eksiliyor. Bu büyüme midir, küçülme midir? Türkiye`de bu yüklerle inşaatın yapılamayacağı, yaparsanız zarar edeceğiniz gerçeğini eli taşın altında yaşayan bir insan olarak söylüyorum dedi.

`KDV`de mağdur biziz`
Koçoğlu, `Sektörde yaşanan sorunları aktarmak için siz de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`dan görüşme talep edecek misiniz` şeklindeki bir soru üzerine de şöyle konuştu: Her sektör giderse, `onu indir, bunu indir` bunun sonu olmaz. Neticede bu, dönüp dolaşıp kayıtlı ekonomiye ayrı yükler getirecek. Esas gitmesi gereken sektör bizdik. Bir tek bizden yüzde 5 stopaj kesiliyor. Yüzde 25 kâr etmişsiniz gibi zarar da etseniz bunu veriyorsunuz. KDV`de elimize yüzde 12 geçiyor, yüzde 18 gibi tahakkuk ettiriliyor. 18 cebimden çıkıyor, cebime 12 giriyor. KDV konusunda mağdur olan inşaat sektörüdür.

 

Hisse Başarıyla eklendi