Kimya 2000’i Başabaş Kapattı

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İLAÇ, kozmetik, temizlik maddeleri, boya, petrokimya gibi pekçok alt sektörü bulunan kimya, ekonomik gelişmelerin diğer sektörlerdeki etkilerinin direkt yansıdığı bir sektör. Rusya krizi ve depremin etkisiyle yılın ilk aylarını pek iyi geçirmeyen sektör, özellikle Rusya`ya ihraç edilen sabun, deterjan, boya ve deri kimyasalları gibi ürünlerde ciddi kayıplar yaşamıştı. Deprem sonrası yapılaşma artacak düşüncesiyle inşaat kimyasalları için beklenti içine giren sektör, izinlerin, yapı yönetmeliğinin ertelenmesiyle burada da umduğunu bulamadı. 1999 yılını yüzde 2 küçülen sektör, yine de yıl içerisinde sıfırlamayı başardı. Ancak mali krizden etkilenen sektörlerden biri olan kimyada bu yıl büyümeden söz edilmiyor. Sermaye yoğun bir sektör olan kimyada yabancı sermaye yatırımları büyük önem taşıyor. Ancak 2000`in başındaki bir joint-venture dışında yabancı sermaye konusunda bir gelişme olmadı. Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, 2001`in ikinci yarısında burada ciddi gelişmeler bekliyor.


Ancak ekonomide başka bir olumsuzluk yaşanmaması kaydıyla. Sektörde tek ithalat hammadde bazında. Petrol fiyatlarındaki artışın girdi maliyetlerini yükseltmesinin yanı sıra, hammaddesini dolarla alıp, ihracatını euro ile yapan pekçok firma sıkıntılı günler yaşadı. Sektör ihracatta AB`ye bağımlı durumda, çünkü hammadde de buradan alınıyor, ihracatın büyük bir kısmı da bu bölgeye yapılıyor. Erk, bu yıl ihracatın yüzde 10-15 gerilediğini belirtirken, yeni yılda bu durumun değişmesi için ihracat teşviklerine ihtiyaç olduğunu vurguluyor. 2001’in ilk yarısı kayıp


Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk:

1999 yılında büyüme hızımız eksi 2`lerdeydi. 2000`in ortasında bunu sıfırladık ve tam artıya geçmek üzereyken mali krizden etkilenerek yine başabaş noktasına düştük. Beklentilerimizin çoğuni 2001 yılına ertelemiştik ama yılın ilk ilk yarısına, özellikle ilk 4 ayına hiç umutlu bakamıyoruz. Tekstil ve deri kimyasalları üreten firmalarda ciddi tenkisatlar olabilir. Onun dışında bir istihdam kaybı beklemiyoruz çünkü 1999`da herkes ona göre tedbirini almıştı. Meccut şartlar altında 2001 yılına pek olumlu bakamıyoruz, yeni yılın ilk 6 ayında yüzde 2-3 küçülme bekliyoruz.
(HÜRRİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi