Kıbrıs ve Ege`de Adres AB

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Fransa`nın bastırmasıyla kabul edilen KOB ile bu iki sorun Türkiye`nin üye olmadığı AB platformuna taşınmış oldu.


Katılım ortaklığı belgesinde Kıbrıs ve Ege`nin ``genişletilmiş siyasi diyalog ve siyasi kriterler`` başlığı altına alınmasının aslında 15`lerin konuya bakışlarında bir değişiklik anlamına gelmediği değerlendirmesi yapılıyor. Türkiye için kabul edilen katılım ortaklığı belgesi (KOB), Kıbrıs ve Ege`den kaynaklanan sorunların çözümünün Brüksel`den de geçtiğini gösterdi. Kıbrıs ve Ege ile ilgili çözüm süreçlerini uluslararası plana taşımamaya özen gösteren Türkiye, BM`den sonra AB`nin de müdahaleleriyle karşı karşıya kalacak. Uluslararası gözlemciler, Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye`nin üyelik sürecinde bir gelişme olmayacağını kaydediyorlar.Dönem başkanı Fransa`nın bastırmasıyla önceki gün yapılan Genel İşler Konseyi`nde kabul edilen KOB, Kıbrıs ve Ege sorunlarının Türkiye`nin üye olmadığı AB platformuna da taşınmasına neden oldu. AB Kıbrıs ve Ege ile ilgili gelişmeleri yakından izleyecek ve Türkiye için her yıl sonunda açıklayacağı ilerleme raporunda yaşanan gelişmeleri değerlendirecek. Böylece AB, Yunanistan`ın istemleri doğrultusunda Kıbrıs ve Ege konularında da Türkiye ile karşı karşıya gelecek.


BAKIŞ DEĞİŞMEDİ;

KOB`de, Kıbrıs ve Ege`nin ``Genişletilmiş siyasi diyalog ve siyasi kriterler`` başlığı altına alınmasının aslında 15`lerin konuya bakışlarında bir değişiklik anlamına gelmediği değerlendirmesi yapılıyor. AB, Helsinki zirve sonuçlarında olduğu gibi aday ülkelerin sınır sorunlarını çözmesi gerektiğini kaydediyor. KOB`de de Türkiye`den sınır sorunlarını ve diğer ilgili konuları orta vadede çözmesi isteniyor. Ancak bunu siyasi bir kriter olmaktan çok siyasi diyalog konusu olarak değerlendirmesini de öngörüyor. AB, ``Barış, istikrar ve sınır sorunlarının çözümü`` konularının birliğin stratejik amaçları arasında yer aldığını kaydediyor. Aday ülkelerin tam üye olabilmeleri için bu stratejik amaç doğrultusunda çabalarını sürdürmesi bekleniyor. Kıbrıs konusunda da BM çabalarının desteklenmesi gerektiğini kaydeden AB, bu maddeyi 2001 sonuna kadar çözümlenmesi gereken kısa vadeli öncelikler arasına koyarak verdiği önemi gösteriyor. Kıbrıs`ı siyasi diyalog konusu olarak değerlendiren AB, Helsinki kararları çerçevesinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile tam üyelik görüşmelerini de sürdürüyor.


YUNANİSTNA MEMNUN;

Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs`ın ardından Ege`yi de belgeye sokmayı başaran Yunanistan`ın gelişmelerden memnun olduğunu kaydediyorlar. Yunanistan`ın memnuniyetini oluşturan unsurlar şöyle:

* Yunanistan Türkiye ile ilişkileri geliştirme politikasını sürdürüyor. Kıbrıs ve Ege gibi sıkıntılı sorunları AB`ye havale eden Yunanistan, Türkiye ile sıcak ilişki geliştirmeyi sürdürebilecek ve uluslararası kamuoyuna ``diyalogdan yana olan taraf`` portresi çizmeyi sürdürecek.

* Yunanistan, Türkiye`yi AB üyeliği rotasında tutarak Ankara`nın dışlanmasını ve marjinalleşmesini önlemiş oldu. Böylece Yunanistan, AB denetimindeki Türkiye ile sağlıklı bir ilişki geliştirebileceğini öngörüyor.

* Kıbrıs ile ilgili BM görüşmelerinden sonuç alınamaması durumunda Yunanistan, GKRY ile yürütülen tam üyelik görüşmelerinin tamamlanmasını isteyebilecek. GKRY`nin üyeliği Yunanistan`ın elinde her zaman önemli bir koz olarak kalacak.
(CUMHURİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi