KEY ödemelerinde kötü sürpriz

16.07.2008 - 16:33 | Son Güncelleme :

KEY hesaplarında biriken paranın ödenmesinde, yaklaşık 8,5 milyon hak sahibine yarı yarıya daha az ödeme yapılacağını öne sürdü

https://i.bigpara.com/i/55big/349paraytl111.jpg

Türkiye Kamu-Sen, Konut Edindirme Yardımı (KEY)  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349ytlpara.jpg" align="right" vspace="5">hesaplarında biriken paranın ödenmesinde, yaklaşık 8,5 milyon hak sahibine yarı yarıya daha az ödeme yapılacağını öne sürdü.

AA

Kamu-Sen`den yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın KEY hesaplarında biriken paranın 2 hafta içinde hak sahiplerine ödeneceğini belirttiği anımsatılarak, 1999 sonunda GMYO`ya devredilen 395,7 milyon YTL`nin bugün itibariyle 2 milyar 855 milyon YTL`ye ulaştığının açıklandığı ifade edildi.

Bu paranın hak sahiplerine ödeneceğinin açıklanmasının bir taraftan Türkiye Kamu-Sen`i sevindirdiği, öte yandan ödenecek miktar konusunda endişeye düşüldüğü kaydedilen açıklamada, ödenecek miktar konusunda konfederasyonun araştırma geliştirme merkezince bir çalışma yapıldığı belirtildi.

Konfederasyon uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre, 1987-1995 arasında KEY`den faydalanmak üzere aralıksız ödeme yapan bir çalışanın, söz konusu hesaba yatırdığı paranın 6,156 YTL olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu rakam üzerine yalnızca her yıl gerçekleşen enflasyon eklendiğinde, 2007 yılı sonu itibariyle 3 bin 366,68 YTL`ye denk gelmektedir. Bu, ödemeleri tam olarak yapılmış bir çalışanın yalnızca ana parasıdır.

1999 yılında Emlak GMYO`ya devredilen 395,7 milyon YTL`nin devlet tahvillerinde değerlendirilmesi durumunda ise bugün ulaşılacak rakam Sayın Başbakan`ın ifade ettiği gibi 2 milyar 855 milyon YTL değil, 5 milyar 103 milyon YTL olmaktadır. Araştırma geliştirme merkezimizin yaptığı hesaplamaya göre, hak sahibi 8,5 milyon vatandaşımıza yarı yarıya daha az ödeme yapılacaktır.”

Türkiye Kamu-Sen`in, konunun takipçisi olacağı ifade edilen açıklamada, hesapta biriken paranın hak sahiplerine ödenmeye başlanmasından itibaren konfederasyonunu konuyu yargıya taşıyacağı ve adaletsizliğin giderilmesi için her türlü çalışmayı yapacağı belirtildi.

 

Hisse Başarıyla eklendi