Kendileri Küçük İşleri Büyük

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




İşletmeler ucuz ve sorunsuz işgücü olmaları nedeniyle çocukları çalıştırıyor.

Çocuk işçiliğin, en önemli sebebi ise yoksulluk. Diğerleri ise eğitimsizlik ve gelenekler. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği Çocuk İşçiliğini Önleme Uluslararası Programları (IPEC) Koordinatör Yardımcısı Nejat Kocabay, ucuz ve sorunsuz işgücü olarak tanımladığı çocuk işçiliğinin en önemli sebebinin yoksulluk olduğunu söyledi.

Nejat Kocabay açıklamasında, ailesi yoksul olduğu için okuldan ayrılan çocuğun kötü ekonomik koşullarda yaşamını sürdürebilmek ve yoksullukla savaşımda ailesini destekleyebilmek için üretime katıldığını belirtti.

Çocuk işçilerin, sorunsuz işgücü olmalarından dolayı işletmeler tarafından sıklıkla tercih edildiğine dikkati çeken Kocabay, çocukların, küçük elleriyle büyüklerin yapmakta zorlandığı ince işleri daha kolay yaptıklarını vurguladı. Kocabay, yoksulluğun yanı sıra eğitim düzeyi, gelenek gibi faktörlerin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığını ifade etti.

DİE, Ekim 1999 İşgücü Anketi sonuçlarına göre, Türkiye`de, 6-17 yaş grubundaki 16 milyon 88 bin çocuğun yüzde 10.2`sinin çalıştığını anlatan Kocabay, Çocukların, yüzde 57.6`sı tarım, yüzde 21.8`i sanayi, yüzde 10.2`si ticaret ve yüzde 10.4`ü de hizmet sektöründe çalışıyor dediye konuştu.

Kocabay, erkek çocukların yüzde 46.3`ünün tarım, yüzde 26.9`unun sanayi, kız çocukların yüzde 75.8`inin tarım, yüzde 13.4`ünün sanayi sektörlerinde istihdam edildiğini bildirdi. Çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 58.7`sinin ücretsiz aile işçisi, yüzde 39.4`ünün de ücretli veya yevmiyeli çalıştığına işaret eden Kocabay, Çocukların sadece yüzde 1.9`u kendi hesabına veya işveren olarak faaliyette bulunuyor diye ekledi. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi