Katılım Belgesinde Son Turlar

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




Yılmaz, `Helsinki perspektifinden sapılmayacak` derken, Verheugen, `tam üyelik görüşmelerinin 2001 sonunda başlamasını beklemek gerçekçi değil` dedi.

Yılmaz, dün AB Komisyonu`nunda

Brüksel temasları çerçevesinde AB Komisyonu`nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen`le görüşen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Türkiye`nin Helsinki zirvesinde kendisine verilen perspektiften sapma niyetinde olmadığını söyledi. Verheugen ise, Türkiye`nin henüz Kopenhag Kriterleri`ni tatmin etmediğini belirtti ve Tam üyelik müzakerelerinin 2001 sonunda başlayacağı beklentisi gerçekçi değil dedi.

Verheugen ile Yılmaz, görüşmeden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, yapıcı ve sıcak bir diyalogda bulunduklarını belirttiler. Toplantıda Türkiye - AB ilişkilerindeki son durumu değerlendirdiklerini, AB Komisyonu`nca 8 Kasım`da açıklanacak Katılım Ortaklığı Belgesi`nin iki taraf için de büyük önem taşıdığını belirten Verheugen, Türkiye - Yunanistan ilişkilerindeki yapıcı gelişmelerden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve Kıbrıs sorununun çözümüne Ankara`nın vereceği desteğin önemine değindi.

Yılmaz, mali yardımı öne çıkardı

Yılmaz da görüşmede mali işbirliği konusuna dikkat çektiğini ve Türkiye`ye diğer adaylarla aynı düzeyde, ayırımcılık yapılmadan mali yardımda bulunulması, AB`nin bu alanda yükümlülüklerini yerine getirmesi talebinde bulunduğunu bildirdi.

Yılmaz, Verheugen`in, bu konuda kendisine hak vererek teknik sorunların aşılması için çalışıldığını söylediğini anlattı.

Verheugen, bir soru üzerine, Türkiye`nin AB`ye tam üyelik müzakerelerinin 2001 yılı sonunda başlaması beklentisinin gerçekçi olmadığını, bu tarihte AB`nin hazır olamayacağını söyledi ve Türkiye`nin henüz Kopenhag kriterlerini tatmin etmediğinin taraflarca bilindiğini ve kabul edildiğini anlattı.

Verheugen, ölüm cezası konusunun da bir önkoşul olmamakla birlikte önem taşıdığına dikkati çekti ve Ankara hükümetinin programının hayata geçirilmesinin
Türkiye - AB ilişkilerinde önemli etken olacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, bir soru üzerine, ``Ermeni iddiaları konusunda olması gereken olmuştur`` dedi.

`Sosyal sigorta ve sendikal alanda sorun var`

Öte yandan Mesut Yılmaz, dün sabah AB Komisyonu`nun çalışma ve sosyal işlerden sorumlu üyesi Anna Diamantopoulou ile görüştü. Diamantopoulou, bu görüşmeden sonra basını bilgilendirirken, özellikle sosyal işler konusunu ele aldıklarını, Türkiye`de sosyal sigortalar ve sendika hareketlerinde kısıtlamalara ilişkin sorunlar gördüklerini söyledi.(FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi