Karı-Koca A.Ş.

27.03.2006 - 09:38 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/

Sağlık Bakanlığı`nın hastanelerdeki bilgi işlem sistemlerinin dışarıdan alınabilmesine yönelik genelgesi, Türkiye`nin son dönemde gördüğü en büyük tatlı para operasyonlarından birinin ortaya çıkmasına neden oldu. Genelgenin ardından Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın`ın eşi Sibel Aydın`ın ortak olduğu Bilbest şirketine trilyonlarca liralık iş verildiği belgelendi.

Aydın`ların karı-koca karıştığı olay, şöyle gelişti:

Türkiye`de yüzlerce devlet hastanesinin otomasyon sistemini birbiriyle uyumlu hale getirmek, sağlıklı bir veri tabanı oluşturmak ve hastane hizmetlerinin daha seri biçimde sunulabilmesi için 57. Hükümet döneminde Sağlık Bakanlığı bir çalışma başlattı.

Bakanlık, tüm hastanelerin ihtiyaçlarını giderebilecek bir yazılım sistemini merkezde bulunan uzman bir ekiple birlikte geliştirme çalışmalarına start verdi. Önceki hükümeti döneminde oluşturulan yazılım sistemi pilot hastanelerde uygulanmaya başlandı. Ancak AKP`nin iktidara gelmesinin ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın yayınladığı bir genelge ile birlikte bakanlığın tek merkezden yazılım programı hazırlamasına devam edilmeyeceği bildirildi. 10/04/2003 tarih ve 2003/36 sayılı genelge ile bilgisayar hizmetlerinin hastaneler tarafından kendi ihtiyaçları doğrultusunda alınacağı açıklandı.

Bunun üzerine 11 hastanede pilot uygulama başlatıldı. Bu süreçte Ankara Eğitim Hastanesi
ve Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Kağıthane Devlet Hastanesi ve Trabzon Fatih Devlet Hastanesinin otomasyon sistemi işi Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın`ın eşi Sibel Aydın`ın ortak olduğu Bilbest şirketine verildi. İşin Bilbest`e devri, Bakanlığın 17.3.2006 tarihli resmi yazısıyla onaylandı. Bu yazıyla Bakanlık resmi olarak Bilbest şirketini hizmet veren şirket olarak tanımladı.

Kazancın boyutunu görmek için sadece Ankara Eğitim Hastanesi`ndeki işlemlere bakmak yeterli oluyor. Ankara Eğitim Hastanesi, hastane otomasyonunu yapmak üzere Bilbest şirketini görevlendiriyor. Ancak iş herhangi bir ihaleyle verilmiyor, `fikir ve sanat eseri` gibi gösterilerek bu işi sadece Bilbest firmasının yapabileceği vurgulanıyor. Böylelikle ihaleye çıkılması halinde dışarıdan ihaleye girebilecek büyük şirketlerin işi alması önlenmiş oluyor.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nin otomasyon işini Sabahattin Aydın`ın eşinin şirketi Bilbest`e verildiğine dair hakediş raporu, üstte yer alıyor. Buna göre 14/10/2004 tarihinde yapılan sözleşmeyle, hastanenin otomasyonu için geliştirilecek yazılım Bilbest Bilişim Sağlık Eğitim Dış Tic. Şirketine veriliyor. Hakediş raporunda sözleşme bedeli olarak 213 milyar 290 milyon lira görülüyor (213 bin YTL). Sözleşme, Başhekim Ali Pekcan Demiröz tarafından 31.12.2004 tarihinde onaylanıyor. Bunun ardından Bilbest`e ödemeler başlıyor. 98 milyar 58 milyon liralık (raporda TL, 98 bin YTL) liralık ilk ödemenin karşılığında, hakediş raporunun tasdik edildiği 31.12.2004 tarihinde Bilbest`ten Ankara Eğitim Hastanesi`ne fatura kesiliyor. Hakediş raporları birbirini izliyor ve her ay bu hastanenin bütçesinden 100 milyar liralık bakım ödemesi Bilbest`e yapılıyor. Böylelikle Bilbest`e 2004 yılı Aralık ayından bu yana 1 trilyon liranın üzerinde ödeme yapılmış oluyor. Hastane otomasyonunu fikir ve sanat eseri sayan uygulama, Ankara Atatürk Hastanesi`nin otomasyonunda da yapılıyor. Diğer hastaneler de dikkate alındığında elde edilen gelirin boyutu trilyonları buluyor.

Ayrıca otomasyon hizmeti veren bir diğer şirket 4T`nin adı, Vatan Gazetesi`nin 29 Nisan 2004 tarihli sayısının manşetinde duyulmuştu. Şirketin ortakları arasında İstanbul Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Adem Doğruyol yer alıyordu. Bu firmanın, Doğruyol`un başında bulunduğu hastanelerin açtığı bilişim ihalelerine girdiği ifade edilmişti.

Bakanlık resmi yazı ile doğruladı
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü adına Doç. Dr. Osman Güler imzasıyla, Ankara, İstanbul, Trabzon, Kocaeli ve Bursa Valilikleri`ne gönderilen 17/3/2006 tarihli ve 5194 sayılı acele ve günlü yazıda, şu ifadelere yer veriliyor: Hastanelerimizin kesmiş oldukları faturaların doğruluğunun elektronik olarak kontrol edilmesi ve yapılacak merkezi istatistik çalışmalarına kaynaklık edecek veri ambarının oluşması amacıyla bakanlığımız bünyesinde kurulmakta olan fatura bilgi sisteminin ilk aşaması olan pilot çalışmalarının gerçekleştirilmesi için belirlenen ve ekli listede yer alan hastanelerin her ay kesmiş oldukları faturaları en geç takip eden ayın ilk 10 günü içinde fatura bilgi sistemine internet üzerinden elektronik olarak göndermeleri gerekmektedir...

Hastanelerimizin hastane bilgi yönetim sistemi yazılımlarını temin ettikleri veya bakım anlaşmasıyla destek aldıkları firmalarla irtibata geçerek teknik destek için gerekli iletişim bilgilerini bu firmalara vermeleri ve mevcut sistemlerinden veri gönderebilecek düzenlemeleri en kısa sürede tamamlayarak Mart ayı içinde kesilen faturaları en geç 10 Nisan 2006 tarihine kadar sisteme göndermeleri hususunda gereğini rica ederim. Doç. Dr. Osman Güler Bakan adına Genel Müdür Vekili

`İz kaybettirme` operasyonu
Bilbest şirketinin ve Sibel Aydın`ın bu şirkete ortaklığının hikayesi oldukça ilginç. 29.03.2002 tarihinde İstanbul`da kurulan şirketin yönetim kurulu üyesi olan Sibel Aydın, eşinin müsteşar yardımcısı olması üzerine önce yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldı. Şirket 20.07.2004 tarihinde Ankara`da kuruldu. 04-08-2004 tarihinde ise İstanbul kayıtlarından çıktı. Aydın, Ankara`da kurulan yeni şirkette yüzde 25 hissedar görünüyor. Bilbest`in İstanbul`dan Ankara`ya taşınması ve Sibel Aydın`ın şirket İstanbul`dayken yönetim kurulu üyeliğinden ayrılması, iz kaybettirme operasyonu olarak niteleniyor.

Sabahattin Aydın kimdir?
1959 yılında Bolu-Göynük`te doğdu. İlk öğrenimini İstanbul`da, Şair Nedim İlkokulu`nda, Orta öğrenimini Özel Darüşşafaka Lisesi`nde yaptı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi`nden 1985 yılında mezun oldu. 1985-1987 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Gümüşhane Sağlık Eğitim Merkezi`nde pratisyen hekim olarak görev yaptı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı`nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak, 1992 yılında üroloji uzmanı oldu. 1992-1994 Yıllarında Sakarya, Geyve Devlet Hastanesi`nde uzman doktor olarak çalıştı. 1994 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atandı. 1996 yılında doçent, 2003 yılında profesör oldu. Başhekim Yardımcılığı, Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ayrıca 1998 yılında başladığı doktora çalışmalarını tamamlayarak 2003 yılında klinik mikrobiyoloji dalında bilim doktoru unvanı aldı. 2001-2002 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü görevinde bulundu. Şu anda Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı.

 

Hisse Başarıyla eklendi