Karar `zirve`den çıkacak

30.07.2003 - 08:45 | Son Güncelleme :


Çelişkili açıklamalar
ABD ile Türk Dışişleri`nden, Türkiye`nin Irak`a asker gönderme kararının zamanlamasıyla ilgili çelişkili açıklamalar geliyor. Gül, `ABD`nin emrivaki yapmadan nazikçe asker istediğini, ancak bu kararın yakın zamanda verilemeyeceğini` söylüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, ``Gül en kısa zamanda cevap vereceklerini söyledi` diye bir açıklama yapıyor.

Gül içerde başka dışarda başka
Gariplik burada da bitmiyor. Bakanlar Kurulu toplantısında konuya ilişkin bilgi veren Gül, Başbakan Erdoğan`a `acele etmemiz iyi olur` türünde telkinde bulunuyor. Başbakan`ın bu telkine yanıtı, `NATO ya da BM kararı olmadan asker göndermemiz büyük tepki yaratabilir` şeklinde. Ortada resmi açıklamalarında `karar birkaç ayda alınabilir` diyen, ama kapalı kapılar ardında farklı konuşan bir Dışişleri Bakanı var gibi...

Erdoğan-Özkök Zirvesi
Hükümet bu kez farklı bir yöntem izleyecek gibi görünüyor. Büyük bir kamuoyu baskısıyla karşılaşmamak ya da oluşacak tepkileri kendi başına göğüslememek için, alınacak kararın sorumluluğunu yaymak eğilimi ağır basıyor. Dün gerçekleşen Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Özkök buluşması da bu açıdan önem taşıyor.

Kader günü Perşembe
Benzeri bir toplantı da perşembe günü yapılacak. Ankara`da Cumhurbaşkanı`nın haftalık olağan görüşmelerinin bu kez Başbakan ve Genelkurmay Başkanı`yla bir arada yapması olasılığının yüksek olduğu söyleniyor. Böylelikle hem taraflar görüşlerini netleştirirken, hem de alınacak kararlara `Devlet kararı` niteliği kazandırılmaya çalışılacak.



 

Hisse Başarıyla eklendi