Karapara AB`de Aklanamayacak

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


AB karapara aklanmasıyla mücadeleyi hızlandırma kararı aldı. Karara göre soruşturmalar sırasında bankaların gizlilik kurallarını çiğnenebilecek.


Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Lüksemburg`da yaptıkları toplantıda, kara paranın aklanması ve örgütlü suçlara karşı cezaların artırılması kararı verirken, bu alanlarda işlenen suçların soruşturulması sırasında yaşanan bankaların gizlilik kuralları gibi engelleri ortadan kaldırma kararlılığını da dile getirdiler.



Kara para aklanması ve örgütlü suçlara bulaşmış kişi ve kurumlarla ilgili olarak yapılacak soruşturmalar sırasında bankaların gizlilik kuralı ve vergi miktarlarının açıklanmaması gibi durumlarla mücadeleyi içeren önlemler, AB`nin halen müzakere etmekte olduğu adi suçlarda karşılıklı yardımlaşmayı öngören taslak konvansiyonuna dahil edilecek. AB`li maliye ve içişleri bakanları 18 Ekimde Lüksemburg`da yaptıkları toplantıda ayrıca, tüm birlik üyesi ülkelerde kara para aklanması suçu işleyenler için en az 4 yılı içeren hapis cezası verilmesi görüşünü de benimsediler. Kara para aklama suçu işleyenler İngiltere`de azami 14 yıl hapis cezasına çarptırılırken Avusturya gibi ülkelerde bu ceza şimdi öngörülen azami 4 yıl hapis cezasının altında bulunuyor. Bakanlar, nhukuki soruşturmalarda bankaların gizlilik kurallarının kaldırılması konusunda anlaşmaya vardılar.


IMF verilerine göre, dünya çapında yaklaşık 590 milyar dolarlık karapara aklanmış bulunuyor. AB`li bakanlar, Uluslararası Mali Eylem Görev Grubu`na, karapara aklanmasıyla mücadelede işbirliği yapmayan ya da uygulamalarında iyileştirmeye gitmeyen ülkelere karşı misillemede bulunması için 2001 Haziran ayına kadar süre verilmesini de önerdiler. AB ülkelerindeki bankalar, karaparayla mücadelede işbirliği yapmayan ülkelerden kişi ve kurumların yapacakları banka hesabı açma taleplerini de karşılamayacaklar. (YENİ BİNYIL)


 

Hisse Başarıyla eklendi