Karadeniz`in güvenliği için güç birliği

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Kıyıdaş ülkeler arama ve kurtarma amaçlı bir `Karadeniz Gücü` için anlaştı.

Karadeniz`in daha güvenli hale getirilmesi amacıyla Türkiye ve Rusya Federasyonu öncülüğünde bir araya gelen kıyıdaş ülkeler `Karadeniz Gücü` adlı bir birlik kurdu. Her ülkenin bir gemi ile katıldığı Karadeniz Gücü, arama ve kurtarma amaçlı hizmet verecek. Türkiye, Rusya, Romanya, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan`dan uzmanlar geçen hafta İstanbul`da bir araya gelerek yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışılan `Karadeniz Gücü`ne son noktayı koydu. Katılımcılar, katılım, komuta merkezi ve görevlere ilişkin esasları oybirliğiyle belirledi. Karadeniz Gücü, Mavi Akım Projesi nedeniyle yaşanacak bir çevre felaketinden, `boğazlar`ın güvenliğini tehdit edecek tanker kazalarına kadar birçok konuda eğitimli personel ve gerekli donanıma sahip olacak. Söz konusu ülkelerin dışişleri bakanları Mart 2001`de İstanbul`a gelerek nihai anlaşmaya imza koyacak.

Karargâh İstanbul`da

Karadeniz Gücü`nün merkez karargâhının ise İstanbul`da olması kararlaştırıldı. Karargâhta, acil müdahale biriminin yanı sıra bir izleme merkezinin de oluşturulması planlandı. Acil müdahale birimine belli sayıda denizci tahsis edecek olan kıyıdaş ülkeler, normal dönemlerde kendi donanmalarında da `Karadeniz Gücü` için hazır bir kıta oluşturacak. Söz konusu kıtalar İstanbul`daki karargâhtan gelecek bir emirle yaşanacak herhangi bir olaya anında müdahale edecekler. `Karadeniz Gücü` ülkeleri her yıl ayrıca iki kere tatbikat yapacak.

ABD ve Yunanistan da girmek istiyor

`Karadeniz Gücü`nün son toplantısında kıyıdaş ülkelerin temsilcileri her konuda anlaştı. Toplantıda sadece bu güce isteyen başka ülkelerin de katılmasına ilişkin esaslarda anlaşmazlık yaşandı. Tartışmalarda ABD ve Yunanistan`ın da bu güce katılmak istediğine dikkat çekildi. Toplantı sonucunda her üyenin veto hakkı olması kararlaştırıldı. Herhangi bir ülkenin bu güce katılmayı resmen talep etmesi halinde üye ülkelerin dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi ve oybirliği ile karar vermesi gerektiği görüşü benimsendi.(RADİKAL)
 

Hisse Başarıyla eklendi