‘Kapalıçarşı’dan bankalara isyan

01.02.2013 - 08:16 | Son Güncelleme :

Bankalara şubelerden Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi verildi. Kapalıçarşı’daki kuyumcular karara tepkili

https://i.bigpara.com/i/55big/altinn.jpg

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin..jpg">Bankalara şubelerden Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi verildi. Kapalıçarşı’daki kuyumcular karara tepkili: “Altın ticareti yapan bankalarla rekabete girer, altın sattırmayız

FEHİM GENÇ

Bankalara Cumhuriyet ve ziynet altını satma yetkisi verildi. Vatandaş bugüne kadar kuyumcudan satın aldığı tam ve yarım Cumhuriyet altını ile takı olarak kullanılan çeyrek altınları, bundan böyle banka şubelerinden satın alabilecek. Altın ticaretinin kalbinin attığı Kapalıçarşı’daki kuyumcular ise, “Altın alım satımı yapan bankalarla savaşırız, POS cihazlarını sökeriz, kredi kartlarını iptal ederiz” diyerek karara sert tepki gösterdiler.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) “Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EFT sistemi kurulacak

Yayımlanan yeni yönetmelik sayesinde artık vatandaş, bankalardan ziynet altını alıp satabileceği gibi, altın hesabı açtırmak suretiyle altını havale olarak da gönderebilecek. Vatandaş bankada açtıracağı altın hesabıyla, kendi hesapları ya da başka müşterilerin altın hesapları arasında havale yapabilecek. Vatandaş ayrıca, banka şubelerinden ya da internet bankacılığı kanalıyla fiziki altın taşıma riski almadan, kendi hesapları arasında ya da başka müşterilerin hesaplarına altın transferi yapabilecekler. Başka bankalara transfer işlemi ise henüz mevcut bir sistem olmadığı için şimdilik yapılamıyor.

Bankamatikten ‘külçe’ satıyorlar

Bir süre önce altın hesabı uygulamasıyla altın toplamaya başlayan bankalar şimdi de şubelerden altın satacak. Yastık altındaki altınları para piyasalarına çekebilmek amacıyla vadeli, vadesiz altın hesabının yanı sıra birikimli altın hesabı ve ana para korumalı altın yatırım fonu gibi birçok tasarruf paketini uygulamaya sokan bankalar, şimdi de doğrudan altın alım satımıyla kuyumcuların iş alanına girdiler. Daha önce yapılan düzenlemelerle vatandaş bankalardan sadece 24 ayar, bir gram ile 1 kilo arasında değişen ölçülerdeki külçe altınları satın alabiliyordu. Hatta bazı bankalar bankamatiklerden altın satışına bile başlamışlardı.

‘Bankalarla savaşırız’

“Bu işi hangi banka yaparsa biz o bankayla savaşırız. Rekabete girer o bankaya altın sattırmayız. Bütün kuyumcu odaları ve dernekleri olarak, altın satan bankalarla ilişkilerimizi kesme kararı aldık. Hangi banka cumhuriyet altını işine girerse biz o bankayla ilişkimizi keseceğiz. Katılım bankaları bu konuda çok ısrarcı oldu. Bankaların 1 gram ile 1 kilo külçe altın alıp satmalarına hiçbir itirazımız yok. Bu bir finans aracıdır. Cumhuriyet altını satmaları ise yanlıştır. İhtisas gerektiren bir konu. Ekmeği fırıncıdan, altını da kuyumcudan alacaksınız. Banka sattığını geri alabilecek mi? Bankalar bir yandan yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmak amacıyla uygulama yaparlarken, bir yandan da altın satışı yetkisi vererek, bu altını al yastık altına koy deniyor. Bugün çeyrek altın 158 lira. Bir kuyumcu 158.50’ye, bir diğeri 157.50’ye satabilir. Fiyatı beğenmezseniz öbür kuyumcuya gidersiniz. Vatandaş bankaya yatırdığı altını geri almak istediğinde banka, ‘altın yok para vereceğim’ diyor. Altına karşı, altının alım fiyatından TL’yle ödeme yapıyor. Aradaki farkı vatandaş ödüyor. Vatandaş zarar ediyor.”

‘Alım satımda 4-5 lira fark var’
Emrah Süsler / Hasan Nuri Kardeşler Kuyumcusu)

“Bankaların altın alıp satması hiç doğru bir karar değil. Kuyumculuk sektörüne darbe vuran bir karar. Öte yandan vatandaşın da aleyhine olan bir uygulama. Bankalar altın alım satımında önemli oranda fark uyguluyor. Kuyumcu bir gram altını 94 liradan alıp 95 liradan satıyorsa, bankalar 94’e alıp 98’e satıyor. Arada 4-5 lira fark oluşuyor, vatandaş mağdur oluyor.” 

 

Hisse Başarıyla eklendi