Kambiyo affı Meclis’ten ‘sıkıntılı’ geçti

31.07.2003 - 08:41 | Son Güncelleme :


Hükümetin ‘‘kambiyo affı’’ getiren yasası, TBMM`de gece yarısı, tartışmalar arasında, gergin bir ortamda kabul edildi. Kambiyo takibindeki firmalara şartlı af getiren madde önce reddedildi, AKP`nin bu düzenlemeyi başka bir maddeye monte etmesini protesto eden CHP`liler, salonu terketti.

1576 Sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun`da değişiklik yapılmasını öngören yasanın, af öngören geçici birinci maddesi tartışmalara neden oldu. Her türlü mal, kıymet, hizmet, sermaye ithal ve ihracından doğan alacaklarını yurda getirmeyenlere verilen cezada indirim öngören düzenleme, ilk oylamada gerekli olan 330 oyu bulamadı. 364 milletvekilinin katıldığı oylamada, 324 kabul, 40 da ret oyu çıktı.

Oturumu yöneten Başkanvekili İsmail Alptekin, maddenin kabul edilmediğini belirterek, 5 dakika ara verdi, ardından da tasarının diğer maddelerinin görüşmesine geçildi. AKP, reddedilen düzenlemeyi küçük değişikliklerle bir sonraki maddeye monte etti. CHP ise bu girişimi ‘içtüzük ihlali’ olarak nitelendirdi. CHP Grup Başkanvekili Oğuz Oyan, ‘‘Hülle yapmak, madde reddedilmemiş gibi aynı önergeyi sonraki maddeye monte etmek, Meclis`in iradesi ile alay etmektir’’ dedi.AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise önergenin reddedilen geçici birinci maddeden farklı düzenlemeler içerdiğini savundu. CHP`lilerin bunun üzerine, ‘‘Sizi kaderinizle başbaşa bırakıyoruz’’ diyerek, salonu terket etti. CHP`lilerin ayrılmasından sonra yapılan oylamada 344 kabul oyu alan madde kabul edildi.

 

Hisse Başarıyla eklendi