Kaliteye İlk Adım Pamukta

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


TÜBİTAK - MAM koordinasyonu ile gerçekleştirilen ve Türk Tekstil Vakfı tarafından desteklenen, Pamuk Elyafı İyileştirme Projesi hayata geçti.


Tekstil sanayinde hammadde kayıplarını en aza indirerek, üretim maliyetini azaltıp karlılığı artırmayı amaçlayan Pamuk Elyafı İyileştirme Projesi`nin uygulama aşaması, dün düzenlenen imza töreni ile başladı. Koordinasyonunu TÜBİTAK - MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Tekstil Enstitüsü Müdürü Mehmet Kumbaracı`nın üstlendiği proje, TÜBİTAK - MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü, Çukurova Üniversitesi Pamuk Araştırma Merkezi, Tarım Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü`nün katılımları ile geliştirildi. Proje kapsamında, pamuk elyafının iyileştirilmesi, pamuk bitkisinin zararlılara karşı direncinin artırılması, renkli pamuk çalışmaları, pamuk tarlalarının kimyasal kirlenmeden arıtılması gibi konular yer alıyor. Projenin iki yıllık ilk uygulaması için 250 bin dolarlık bir bütçeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Mehmet Kumbaracı, Türk Tekstil Vakfı`nın 75 bin dolarlık ilk kaynağı verdiğini açıkladı. TÜBİTAK - MAM ve Türk Tekstil Vakfı arasında gerçekleşen imza töreninde, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen`de yer aldı.


Kürşat Tüzmen, kotaların kalktığı bir dönemde, yüksek maliyetlerle, kalitesiz ürünlerle dünya piyasalarında, kaliteli ürünlerle rekabet etme imkanının olmadığını söyledi. Tüzmen, ABD ve AB`nin çeşitli ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının karşılığında yapılacak tek şeyin, kaliteyi artırarak dünya piyasalarına ürünleri satabilme becerisini göstermek olduğuna dikkat çekti. Tüzmen, Bunun yoluda geriye doğru bir entegrasyondan geçiyor. Ekipman sağlandı, ama Türkiye`nin Ar - Ge`ye verdiği önem çok fazla değil. Ar - Ge`yi biz binde 2 - 3`lerle destekliyoruz. Halbuki dünyada yüzde 5 - 9`larla destekleniyor. Sonucunda da pazarlardaki ağırlığımız azalıyor şeklinde konuştu. Türkiye`nin ihracatında 6 milyar dolarlık bölümü pamuklu üretimin oluşturduğuna işaret eden Tüzmen, pamuğun kalitesinin artmasının üretime de yansıyacağını savundu. Tüzmen, tekstil ve konfeksiyon sektöründen Ar - Ge`ye destek vermelerini istedi. Türkiye`nin kısa elyafta dünya ikincisi, kısa elyafta dünya dördüncüsü olduğunu vurgulayan Tüzmen Bu gücü içeriden beslemeliyiz. Elyafta kaliteyi sağlayabilsek, renklendirme ve diğer aşamalarda sanayici, bürokrasi işbirliğine de öncülük etmiş oluruz dedi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi