Kahve fiyatları 30 yılın en düşük düzeyinde

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Özellikle gelişmekte olan ülkelerin küçük ölçekli çiftçileri finansal sancı çekti ve Kahve Üreten Ülkeler Birliği`nin global planlarına rağmen bu durumda herhangi bir değişiklik ufukta henüz görünmüyor.


Birliğin birçok üyesi yüzde 20 üretim kesintisine razı olarak aşırı üretimi önlemeyi göze alırken, bazı ihracatçılar ve üreticiler planın başarısız olduğunu öne sürüyor. Mevcut mevsim çerçevesinde, 60 kiloluk 6 milyon çuval kahve aşırı üretimi daha öngörülüyor.Üreticiler düşük fiyatların etkisini daha şimdiden hissetmeye başladı. Çuval başına 71.80 dolar üretim maliyeti düzeyinde, birçok şirket tapi bir durumda bile değil. Küçük ve ailelerin sahibi olduğu şirketler Brezilya`nın 200 bin civarındaki kahve üretim tesislerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Bunların mevcut krizin bitişini beklemekten başka bir alternatifi yok gibi. Ancak, daha büyük ve modern tesisler emek ve gübre gibi alanlarda maliyet tasarrufuna gidiyor.
Arabica Brezilya`nın üretiminin yüzde 73`ünü oluşturuyor. Birçok analist bu duruma neden olarak Vietnam`I gösteriyor. Bu ülke robusta türünün ağırlıklı olarak üretimini 10 kat kadar artırdı. Analistlere göre, bütün bir dünya ucuz ve kalitesiz robusta kahvesine dönerken, genel anlamda kahveye duyulan talepte azalıyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


 

Hisse Başarıyla eklendi