Kaçak Ette Yakın Takibe Devam

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Kaçak ve sağlıksız et tüketimine ilişkin önlemler sıklaştırılırken, yeni yönetmeliğe göre 31 Aralık 2000 tarihine kadar çalışma izni almayan tüm mezbaha ve et kesimhanelerinin kapatılacağı belirtildi.


Buffalo Operasyonu ile gündeme gelen kaçak ve sağlıksız et tüketimine ilişkin önlemler sıkılaştırılıyor. Bu kapsamda kırmızı et ve et ürünleri üreten tesislere yeni standartlar getiriliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, hazırladıkları yeni yönetmelikle 31 Aralık 2000 tarihine kadar çalışma izni almayan tüm mezbaha ve et kesimhanelerinin resmi, özel, tüzel kişi ayırt edilmeksizin kapatılacağını bildirdi. FF`ye konuya ilişkin bilgi veren Gökalp, bu konuda 1996 yapılan ilk düzenlemeden günümüze kadar 908 mezbaha, kesimhane ve çok sayıdaki soğuk hava deposundan ancak 103`ünün çalışma izni aldığını söyledi. Gökalp, hazırlanan yeni yönetmelikle mezbahaların 1, 2 ve 3`üncü sınıf olmak üzere sınıflandırılacağını, teknik ve hijyenik şartlara bağlı olarak kesebilecekleri hayvan sayısı ve satış alanına sınır getirileceğini söyledi. Toplam 803 belediye mezbahasının ancak 9`unun çalışma izninin bulunduğunu da anlatan Gökalp, halen ruhsat almayan işletmelerin sayısı ve yönetmeliğe uyum sağlama konusunda başta belediyeler olmak üzere önemli bir ilerleme kaydedilemediğini, bunun üzerine yönetmelikle çalışma izni alınmasında bazı kolaylıklar getirildiğini söyledi.


Gökalp, yeni bir yönetmelikle de şartlarını düzelten mezbahalara yönelik teşvik edici unsurların uygulamaya sokulacağını bildirdi. Bakanlıkça hazırlanan Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Kuruluş, Açılış, Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğe göre, 1`nci sınıf mezbahalar Türkiye`nin her yerinde et satışı yapabilecek. 2`nci sınıf mezbahalar ise yılda en fazla 1560 kesim ünitesi hayvan kesebilecek ve bulunduğu ilin dışına et satamayacak. 3`ncü sınıf mezbahalar ise en fazla 1040 kesim ünitesi hayvan kesebilecek ve bulunduğu ilçenin dışına et çıkaramayacak. Mezbahalar, zorunlu olarak sorumlu yönetici ve Tarım Bakanlığı`nın Et Muayenesi kursundan sertifika almış veteriner hekim bulunduracak. Veteriner hekim hayvanları kesim öncesi muayene edecek. Kesim sonrası ise etler sağlık kontrolünden geçirilerek damgalanacak.


HAYVANLAR STRESE SOKULMAYACAK;

Yönetmeliğe göre kesimlik hayvanlar mezbahaya menşe şahadetnamesi veya veteriner raporuyla getirilecek. Hayvanların kesim yerine getirilmesi hayvanları strese sokmayacak şekilde yapılacak. Kesimlerde büyükbaş hayvanlar için 1000, küçükbaş hayvanlar için 250 litre su kullanılacak. Yönetmelikte, kesim tesislerinin fiziki yapısı yeniden belirlenirken, personelin giyimi, tesisin temizlik ve dezenfeksiyonu, etin parçalanması, mamul madde haline getirilmesi, soğutulması, paketlenmesi ve nakliyesine ilişkin standartlar da getiriliyor. Tesislerde ayrıca zorunlu olarak mezbahaya giren hayvanlara ilişkin rapor ve istatistikler tutulacak ve bu istatistikler 5 yıl boyunca saklanacak.


PASTIRMA VE SUCUKTA BUFFALO İDDİASI;

Buffalo Operasyonu`` kapsamında Kayseri`de pastır-masucuk imalatı yapan Başyazıcıoğlu Besi Et A.Ş.`den 11 kişinin gözaltına alınarak, Ankara`ya götürülmesinden sonra, aynı şirkete ait 2 depo mühürlendi. Alınan bilgiye göre, İl Sağlık Müdürlüğü, iddialar üzerine, kent merkezindeki tüm marketler ile büyük kasaplardan oluşturulan 6 ekiple numune et ve et ürünleri almaya başladı. Buffalo Operasyonu soruşturmasını sürdüren Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk`ın talimatıyla Türkiye`nin en önemli sucuk ve pastırma imalat merkezi olan Kayseri`de, Başyazıcıoğlu BesiEt Kombinası`ndan 11 kişinin gözaltına alınarak, sorgulanmak üzere Ankara`ya göndermesinin ardından Karpuzatan`daki 5 soğuk hava deposundan numune alındı, içerisinde dondurulmuş etler bulunan iki soğuk hava deposu ise mühürlendi.


Konu ile ilgili bilgilerine başvurulan Başyazıcıoğlu BesiEt A.Ş.`de görevli müdür ve veterinerler, şu anda açıklama yapamayacaklarını, şirket sahiplerinin, Ankara`dan döndükten sonra açıklama yapacaklarını bildirdiler. Şirket çalışanları da, gazetecilerin kombinaya girmelerine izin vermediler. İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Karabulut Ankara`daki Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü`ne gönderilen et numunelerinde etin buffalo ya da sığır eti olup olmadığına ilişkin şimdilik bir sonuç alınamadığını, yapılan testlerde sadece tek veya çift toynaklı hayvan eti olup olmadığının belirlenebildiğini söyledi. Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Aykaş ise, kent merkezindeki birçok kasap ve markette kaçak et olduğunu, vitrinlere bile bakarak belirleyebildiklerini ancak, yetkileri olmadığı için müdahalede bulunamadıklarını söyledi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi