Jean üreticileri isyanda

31.03.2005 - 10:47 | Son Güncelleme :


Denim Sanayicileri Derneği (DENİMDER) Başkanı Nedim Özbek, Tunus ve Fas ile yapılan ancak henüz yürürlüğe girmeyen Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ile ilgili olumlu değerlendirmeleri son derece yanlış ve tehlikeli bulduğunu kaydetti.

Bu anlaşmaların, rasyonel politikalarla Türkiye`nin çıkarlarını koruyacak şekilde ince ayara tabi tutulmadığı takdirde, Türk denim (jean kumaşı) sektörü açısından ciddi sıkıntılara sebep olacağını iddia eden Özbek, `Fas ve Tunus`un önümüze koyduğu anlaşma, Türk denim sektörünü içerden çökertmek için kapımıza bırakılan Truva Atı`dır`` dedi.

En önemli rakiplerimiz

Denim konfeksiyon açısından, AB pazarında Türkiye`nin en önemli rakibinin Tunus ve Fas olduğunu ifade eden Özbek, 10 milyon metrelik yeni bir denim kumaş pazarı olan bu ülkelerin, Türk denim kumaş üreticilerine, yatırım açısından da cazip ülkeler olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu savundu.

Fas ve Tunus`un AB ile yaptığı anlaşmalar gereği Gümrük Vergisi ödemeden ürünlerini bu pazara satabildiğini belirten Özbek, ``Bu durumda Türkiye kendi eliyle 10 milyon metrelik denim kumaşı Fas ve Tunus`a vererek intihar etmeye hazırlanıyor. Çünkü iki ülke ciddi, aynı zamanda da önemli bir denim konfeksiyon üreticisi olmasına rağmen denim kumaş üretiminde tamamen dışa bağımlı. Bunu birilerinin Sayın Başbakanımıza anlatması lazım`` dedi.

Avantajımızı veriyoruz

Avrupalı alıcıların Uzakdoğu`da üretilen denim kumaşını istemediğini, bu nedenle İtalya, İspanya ya da Türkiye`den almak zorunda olduklarını belirten Özbek, şunları kaydetti:

`Aslında STA yapılsa da yapılmasa da Fas ve Tunus denim kumaş ihtiyacını Türkiye`den karşılayacak. Bu mecburiyetin farkında olan Tunus ve Fas, Türkiye ile STA yaparak AB`ye ihracatta bu ürünler üzerindeki vergiden kurtulmaya çalışıyor. Bu iki ülke Türkiye ile STA imzaladıktan sonra, mevcut anlaşmalar gereği bizden aldıkları denim kumaşı konfeksiyon haline getirip, AB`ye satacaklar. Fas ve Tunus, AB ile yaptıkları STA gereği vergi ödemeyerek, bu oranda avantaj yakalamış olacaklar. Türkiye kendi eliyle yüzde 13`lük fiyat avantajını bu iki ülkeye hediye etmiş olacak. Bugün bir cazibe merkezi olarak gösterilen bölge, bir süre sonra ekmeğimizi elimizden alacak bir tehdide dönüşecek.``

Özbek, STA konusunda çabuk karar verildiğini ve sektörel değerlendirme yapılmadan bu ülkelerle masaya oturulduğu ileri sürdü.
 

Hisse Başarıyla eklendi