Japonya piyasaların beklediği kararı açıkladı

21.09.2016 - 09:32 | Son Güncelleme :

Japonya Merkez Bankası para politikası çerçevesinde değişikliğe gitti, getiri eğrisi için hedef belirledi.

https://i.bigpara.com/i/55big/japonya_merkez_banka_650_2.jpg

Japonya Merkez Bankası (BOJ) uyguladığı geniş kapsamlı varlık alım programına ek olarak uzun vadeli faizlerin hedeflendiği bir para politikası çerçevesi benimsedi. Merkez bankası yüzde 2 olan enflasyon hedefine olabildiğince hızlı ulaşmaya çalışacağının da altını tekrar çizdi.

Daha önce enflasyon hedefine ulaşana kadar para politikasını aşırı gevşek tutacağını belirten BOJ, bu taahhütün kapsamını geliştirerek enflasyon hedefi aşsa da para politikasını aşırı gevşek tutacağını belirtti.

BOJ politika faizi olan ticari bankaların merkez bankasında tuttukları rezervlere uygulanan yüzde -0.1 faizde değişiklik yapmadı.

Haberin Devamı

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Faizleri sabit tutan BOJ, para tabanı hedefinden vazgeçerek, "getiri eğrisi denetimi" uygulamasına geçti. Merkez bankası bu kapsamda uzun vadeli devlet tahvili satın alarak şu anda sıfıra yakın olan 10 yıl vadeli Japon devlet tahvillerinin getirilerini bu seviyede tutacak.

BOJ bilançosundaki devlet tahvili bakiyesini yılda 80 trilyon yen (781 milyar dolar) artıracak şekilde uzun vadeli devlet tahvili almaya devam edeceğini belirtti.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda kararın gerekçelerini TSİ 0930'da başlayacak basın toplantısında anlatacak.

Yeni politika çerçevesiyle mevcut niceliksel ve niteliksel varlık alımı programına getiri eğrisi denetimini dahil eden BOJ, bugün yaptığı açıklamaya göre zaten eksi düzeyde olan faizleri daha da düşürebilecek, uzun vadeli faiz hedefini aşağı çekebilecek veya para politikasını daha da gevşetmesi halinde bunu para tabanını artırarak yapabilecek.

Haberin Devamı

Açıklamada, "BOJ kısa ve uzun vadeli faizleri kontrol altına alarak yeni politika çerçevesinin merkezine yerleştirdiği reel fazileri düşürmeye çalışacak" denildi.

BOJ bundan önce uyguladığı niceliksel ve niteliksel gevşeme programı ile para tabanını yılda 80 trilyon yen (783 milyar dolar) artırıyor, yani para basıyordu. Merkez bankası niceliksel ve niteliksel gevşeme programına bu yıl Ocak ayında para politikasına eksi faizleri de dahil etmişti.

 

Hisse Başarıyla eklendi