Japonya`nın Dış Yardım Politikası Sorgulanıyor

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Dış Yardımlarda Yüzde 30 Kesinti İsteniyor, Oecd Ve Adb, Dış Yardımların Kısılmaması İçin Baskı Yapıyor

TOKYO (A.A) - 30.11.2000 - Japonya`nın dış yardım politikalarını sorgulayan koalisyon ortağı üç siyasi partinin politika şefleri, dış yardımlarının geniş ölçüde gözden geçirilmesini istiyor. Liberal Demokrat Parti`nin (LDP) politika şefi Shizuka Kamei, Maliye Bakanlığı`ndan resmi kalkınma yardımlarının (ODA) Nisan ayında başlayacak 2001-2002 mali yılında yüzde 30 kısılmasını talep etti. Başbakan Yoshiro Mori hükümetinin Bakanlar Kurulu üyeleri, bu taleplere farklı tepkiler gösterdi. Kabine Baş Sekreteri Yasuo Fukuda ve Dışişleri Bakanı Yohei Kono, bu fikre çekingenlikle yaklaşırken, Maliye Bakanı Kiichi Miyazawa, ODA bütçesinin kısılması planını düşünmeye değer bulduğunu söyledi. Kono, basın toplantısındaki açıklamasında, şahsen, Japonya`nın ODA politikasını gözden geçirmeye ihtiyacı olmadığı kanısındayım, ODA`nın seçici ve etkin uygulanmasına çabalıyoruz, halihazırda, durumumuzu değiştirmememiz gerektiğini düşünüyorum dedi. Kono, bir başka basın toplantısında, bu yardımlar, uluslararası camianın Japonya`dan beklediğidir, ODA, kısmen, bu ülkenin uluslararası camiaya katkısının yansımasıdır, ODA`nın önemi artabilir, fakat, hiçbir zaman azaltılmayacaktır, Dışişleri Bakanlığı, ODA`nın önemini anlatagelmiştir, fakat, bu yeterli olmayabilir diye konuştu. Maliye Bakanı Miyazawa, ODA`nın önemini kabul etmekle birlikte, gözden geçirilmesini savunup, bu yardımlarda alışkanlık icabı temin edilen kısımlar olabilir, bunların da Dışişleri Bakanlığı`nca değerlendirilmesi önemlidir dedi.

-OECD VE ADB`DEN BASKI-

Türkiye`nin de üyesi bulunduğu Asya Kalkınma Bankası (ADB) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (OECD), geçen hafta Japon hükümetinden dış yardımların kısılması yolundaki baskılara direnmesini isteyip, önerilen kesintinin Asya`nın ekonomik hastalıklarının uzatacağına ve Japonya`ya geri tepeceğine dikkat çekti. ADB ekonomisti Yun-hwan Kim, umarım, Japonya ve Japon vergi mükellefleri, durumu anlar ve Japonya ile dünyanın karşılıklı çıkarları için desteklerini yenilerler dedi.

-JAPONYA EN FAZLA RESMİ KALKINMA YARDIMI KULLANDIRAN ÜLKE-

Japonya, uzun yıllardır çek defteri diplomasisi denilen dış yardımlarla müttefik edinmeye dayalı dış politikası uygulaması sonucu en fazla resmi kalkınma yardımı kullandıran ülke ünvanını kazandı. Ancak, ODA fonlarının daha etkin ve verimli kullanımı artık zorunlu. Japonya`nın dış yardımları, Asya mali krizi kurbanlarına akıtılan fonların etkisiyle geçen yıl yüzde 43.4 artışla 15.4 milyar dolara çıktı. Dış yardımlar bütçesi 1970`lerden beri sürekli artan Japonya, 1991`den beri dünyanın en fazla ODA yardımı kullandıran kreditör ülkeye dönüştü. Japon ODA yardımlarından Türkiye de epey yararlanıyor.

-ÇİN`E ODA YARDIMLARI SORGULAMASI-

Japonya`nın geçen 20 yılda karşısına potansiyel rakip olarak çıkan dev komşusu Çin Halk Cumhuriyeti`ne yaptığı milyarlarca dolarlık ODA yardımları da şimdi sorgulanılor. Bir danışmanlık kurulunun Japon Dışişleri Bakanlığı`nea sunduğu ve yerli medyaya sızan taslak raporunda, hükümetten, Çin`e yardım politikasını gözden geçirmesi, diğer yandan kabaran iç borçlara daha fazla dikkat edilmesi isteniyor. Raporda, Çin`in askeri yapılanmasının endişe yarattığına dikkat çekilip, Japon hükümetinden, Çin`in askeri gücünü artırıcı projelere yardım etmemesi isteniyor. Japon hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, böyle bir öneri sunulursa, gözardı etmeyiz dedi. Çin, Japonya`dan son 20 yılda 2 trilyon yenden (17.99 milyar dolar) yardım aldı.
 

Hisse Başarıyla eklendi