İtalya UMTS`ye Start Verdi

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :




İtalya`da üçüncü kuşak cep telefonlarının lisans ihalesi önceki gün başladı. İhalede ilk gün, en yüksek 5 teklifin toplamı 21.4 milyar euro`yu buldu.

İtalya`da başlayan UMTS ihalesinde ilk gün teklifler toplamı 21.4 milyar euro oluken, Hong Kong`lu Hutchison Whampoa ve İtalyan Tiscali firmalarının oluşturduğu Andala konsorsiyumu, 2.3 milyar euro`luk teklifle ihalede en fazla teklif veren katılımcı oldu.

İtalyan Hükümeti UMTS ihalesinden hükümet, 25 milyar euro gelir elde etmeyi planlıyor. İtalyan UMTS ihalesinde, 5 lisans için toplam 6 şirket teklif veriyor. Bu şirketlerin sırasıyla: Telecom Italia Mobile Vodafone`nun alt şirketi Omnitel İtalyan Enel ve France Telecom`un sahibi olduğu Wind Grubu British Telecom ve Autostrade`nin ortağı olduğu Blu, İspanyol Tel.fonica ve Finlandiyalı Sonera şirketlerinin kurduğu IPSE 2000 konsorsiyumu, Hong Konglu dev şirket Hutchison Whampoa ile İtalya`nın önde gelen internet sağlayıcısı Tiscali`nin kurduğu Andala konsorsiyumu Hafta başında, katılımcı şirketlerden Blu`nun ihaleye girip girmeyeceği konusundaki tartışmalar, ihaleye bir gün kala çözümlendi. Hissedarlar toplantısının ardından şirketin ortağı olan British Telecom`un payını yüzde 51`e çıkarması kabul edildi. Analistler, BT`nin artan yüzde 30`luk hissesi için yaklaşık 1.6 milyar pound, lisans için de 1.4 milyar pound ödeyeceğini öngörüyor. İtalyan Hükümeti, katılımcı şirketlerden 9 Ekim tarihine kadar, lisans ücretleri için 2.3 milyar dolar depozito yatırmalarını istemişti. Ekim başında yapılması beklenen lisans ihalesi, bazı teknik nedenlerle gecikmeye uğramıştı. Analistler, şu anda İtalya`da lisans sahibi olan şirketlerin, yeni lisansları kazanmasına kesin gözüyle bakarken, kalan bir lisans için de, yeni katılımcıların fiyatı yükseltmesini öngörüyor. 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren geçerli olacak olan lisansların, 15 yıl kullanılacağı belirtildi.(YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi