İtalya`daki spekülasyon Türkiye`de benzini vurdu

03.05.2005 - 10:13 | Son Güncelleme :


Geçtiğimiz hafta Tüpraş`ın benzinin rafineri çıkış fiyatına zam yapması kafaları karıştırdı. Bunun nedeninin Tüpraş`ın fiyatlama yaparken referans aldığı İtalya`daki Akdeniz Borsası`ndaki fiyat spekülasyonu olduğu anlaşıldı. Ham petrol fiyatı gerilemesine rağmen kurşunsuz benzinin ton fiyatı bir haftada 498 dolardan 560 dolara fırladı. İtalya`daki borsa spekülasyonu yüzde 7`ye varan oranında benzin rafineri fiyatında artışa yol açtı. Bu da Türk tüketicisine pompa fiyatlarında yüzde 2 zam olarak yansıdı.

PETROL İNİŞE GEÇTİ
Ham petrol fiyatlarındaki yukarı seyir uzun süredir dünyanın gündemini oluşturuyor. Petrol fiyatının günlük hayatımıza en büyük etkisi kullandığımız otomobillerin yakıtının fiyatı. Ham petrol fiyatlarındaki en ufak hareketliliğe tüketicilerin dikkat kesilmesinin nedeni de bu. 60 dolara yaklaşan ham petrol fiyatları bu yüzden herkesi telaşlandırdı. Bugün ise fırtına dinmiş durumda. Ham petrolün varil fiyatı 50 doların altına gerilemiş bulunuyor. Fiyatlar, 49-50 dolar arasında hareket ediyor. Benzin, motorin gibi ürünlerin fiyatları farklı bir borsada belirleniyor. Ürün fiyatları petrol ile aynı doğrultuda hareket ediyor gözükse de zaman zaman kısa süreli spekülasyonlar yaşanabiliyor. Bunları anlamak için Tüpraş`ın fiyat değişimleri ile İtalya`daki borsanın fiyatlarını kıyaslamak yeterli.

ZAM KAFALARI KARIŞTIRDI
Tüpraş, Nisan ayında üç kez fiyatlarında değişikliğe gitti. 550-560 dolar olan ton fiyatları 04 Nisan`da 581 dolara yükselince 05 Nisanda Tüpraş yüzde 10`a varan oranda zam yaptı. 14 Nisan`da ise fiyatlar 502 dolara kadar geriledi. Bu da rafineri çıkış fiyatlarında yüzde 6 seviyesinde indirimi getirdi. Bu sürede petrol fiyatları da 49 dolardan önce 56 dolara kadar yükseldi. Sonraki aşamada ise tekrar 49 dolar seviyesine geriledi. Kafaları karıştıran zam ise 27 Nisan tarihinde yapıldı. Aynı dönemde 22 Nisan`da 53 dolara tırmanan ham petrol fiyatları 27 Nisan`da 50 dolar gerilemişti. Kurşunsuz benzinin ton fiyatı ise tam tersi yönde hareket etti. 20 Nisan`daki 522 dolar ton fiyatı 25 Nisan`da 560 dolara tırmandı. 26 Nisan`da fiyat 538 dolar seviyesine geri dönse de ortalama fiyattaki artış yüzde 7`ye varan zam ile sonuçlandı.
 

Hisse Başarıyla eklendi