İsveç Merkez Bankası faizi düşürdü

11.02.2016 - 11:23 | Son Güncelleme :

İsveç Merkez Bankası, gösterge faiz oranını yüzde eksi 0.50'ye indirdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/11022016_sveriges_650.jpg

İsveç'in merkez bankası Riksbank, enflasyonu canlandırmak ve kronun değer kazanmasını önlemek için, zaten eksi bölgede olan gösterge faizi daha da düşürdü.

Gösterge repo faizi, Stokholm merkezli bankadan yapılan açıklamaya göre, eksi yüzde 0.35 seviyesinden eksi yüzde 0.50 seviyesine çekildi. Bloomberg'in anketine katılan 18 analistten 10'u bu karrı önceden tahmin etti. Analistlerin kalan kısmı değişiklik beklemiyordu. Banka, tahvil alımlarının planladığı gibi bu yılın ilk altı ayında devam edeceğini ve bir sonaki duyuruya kadar, vadesi dolan tahviller ve kuponlarda yeniden yatırıma gidileceğini kaydetti.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Riksbank, faiz kadarı sonrası yaptığı açıklamada, "Ekonomi güçlenmeye devam ediyor, ancak enflasyonun 2016 yılında önceki tahminlere göre daha düşük seyretmesi bekleniyor," dedi ve "Düşük enflasyon dönemi bu yüzden daha uzn sürecek" şeklinde görüş bildirdi.

İsveçli politika yapıcılar, ekonomiyi desteklemek ve deflasyondan kaçınmak için, son bir yıldır, daha önce görülmemiş büyüklükte bir teşvik programı uyguluyor. Riksbank, bu toplantısında, Avrupa Merkez Bankası'nın da fiyat artışlarını hızlandırmak ve ekonomiyi desteklemek için harekte geçeceğini işaret etmesinin ardından harekete geçti.

Riksbank, şimdiye dek, önümüzdeki yıllar için enflasyon beklentilerine istikarar kazandırmayı başardı, ancak tüketici fiyatları artışı halen yüzde 2 olan hedefin oldukça altında. Ekonominin üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 3.9 genişlemesine karşın, mevcut fiyat artışları Aralık ayında yüzde 0.9'da kaldı. Enflasyon böylelikle beş yıldır merkez bankasının hedefinin altında kaldı.

 

Hisse Başarıyla eklendi