İşte Ülker’in, ekmeği fırından alan patronu

05.02.2008 - 09:49 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Sabri Ülker’in kurduğu Ülker Grubu’nun başında bugün Murat Ülker var. Basının karşısına çıkmıyor. Nedenini “Sokakta rahat dolaşmak istiyorum, tanınmak hoşuma gitmiyor” diye açıklıyor. Çünkü Ülker, hâlâ ekmeğini fırından kendisi alıyor

Günde sadece 200 kilo bisküvi üretebilen yıkıntı bir fabrikada temelleri atılan Ülker, bugün 7,5 milyar dolar ciro yapan bir gıda devi. Kırım’dan Türkiye’ye beş kuruşsuz gelen bir ailenin derslerden sonra işportacılık yapan küçük oğlu Sabri Ülker’in kurduğu bisküvi imparatorluğunun tahtında şimdi oğlu Murat Ülker oturuyor. Merak edilen patronu ve satın almalarıyla çok hızlı büyüyen bir grubun hikayesini Platin dergisi araştırdı.

SADE BİR HAYAT...

Ülker Grubu’nda aile üyeleri kamuoyunda fazla tanınmıyor. Sabri Ülker ile başlayan bu geleneği oğlu Murat Ülker de sürdürüyor. Sabri ve Murat Ülker’e en rahat ulaşabilenler toptancıları. Murat Ülker medyanın karşısına ilk kez 2006 yılının aralık ayındaki basın toplantısında çıktı. Ancak bir şartı vardı, fotoğrafı çekilmeyecekti. Ülker, basında görünmeme isteğinin ardındaki nedeni, “Sokakta rahat dolaşmak istiyorum. Tanınmak hoşuma gitmiyor” sözleriyle açıklıyor. Kendi deyimiyle sade bir hayatı seviyor ve kişisel alanını korumak istiyor. “Ekmeğimi hâlâ fırından alıyorum” diyen Ülker’in basında

görünmemesi uyguladığı bir prensip.

Eşi ile İngilizce kursunda tanıştı

MURAT Ülker, ilk çocuğu Yahya doğduğunda 32 yaşındaydı. Eşiyle İngilizce kursunda tanışan Ülker’in üç oğlundan en büyüğü Yahya, şimdiden şirkete uğrayarak işlere ısınıyor. Murat Bey, Godiva’yı alma sürecinde ABD’ye Yahya’yı da götürmüştü.

Hafızası çok iyi, asla not tutmuyor

İŞ arkadaşları, Murat Ülker’in hafızasına hayran. Çalışanlarının çoğunu ismen tanıyor. Toplantılarda not tuttuğuna çok ender rastlamışlar. Üretim konusundaki ketumluğuyla ünlü. Patron olarak bütün teknik detayları öğrenmeye de çok meraklı.

Davetlere gitmez ama sürat tutkunu

MURAT Ülker, karakter olarak göz önüne çıkmayı sevmiyor. Davetlerde gören olmamış. Buna karşın özel hayatında arabalara ve silaha merakı var. Yelken sporu ve avcılıktan da hoşlanıyor. Yakınları onun gerçek bir hız tutkunu olduğunu söylüyor.

Davutoğlu lise arkadaşı

MURAT Ülker, Almanca ve İngilizce’yi iyi derecede biliyor. Biraz da Arapça’sı var. Alman ekolüne yatkın biri.

İstanbul Erkek Lisesi öncesi 14 yaşında İsviçre’ye gitmişti. Ülker de bu nedenle bir dönem Bavyeralı yöneticiler çalıştırdı.

Boğaziçi yıllığına fotoğrafı girmedi

KAMUOYUNDA tanınmamanın temellerini daha üniversitedeyken attı. Boğaziçi yıllığına fotoğrafını vermedi. Hocası Prof.Dr. Güven Alpay, öğrencisi Murat’ı şöyle anlattı: Tuttuğunu koparan sonuç odaklı bir öğrenciydi. Demokratik ruhlu bir arkadaş grubu vardı...

Çok çalışan adamı sever

MURAT Bey’in şirket merkezindeki makam odası sade mobilyalarla döşeli. Fazla şatafata karşı. Odasını görenler ‘dağınık’ diye tarif ediyor. Yerde okunmuş gazeteler var. Etraf dağınıksa ‘Demek ki burada iş yapılmış’ diyor...

İşe almayı kendi yapar

ÜLKER Grubu’nda işe alınacak müdürlerle görüşmeleri bizzat kendi yapıyor. Hatta grup dışından gelen üst düzey müdür ve iyi eğitimli gençleri bir müddet yanında asistan olarak çalıştırıyor. Sonra o kişiye göre bir görev tanımı yapıyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi