İsotec, 75 MW proje hedefledi

01.04.2014 - 10:06 | Son Güncelleme :

İsotec, bu yıl 75 MW’lık güneş enerji santrali projesine imza atmayı hedefliyor.

https://i.bigpara.com/i/55big/isotec.jpg

Güneş enerji santrallerinin alüminyum ve çelik konstrüksiyon temin ve montajını yapan İsotec, 2015’te toplam 150 MW’lık proje gerçekleştirmeyi hedefliyor.

2014 yılının ilk çeyreği için altına imza attıkları 15 MW’lık projenin temin ve montajına başladıklarını ifade eden İsotec Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Öztürk, “Bu da üç ay içinde yaklaşık 7 milyon TL’lik projeye imza attığımızı gösteriyor. 2014 yılının geri kalan kısmı için hedefimiz ise toplam 60 MW. Yani yıl sonu için 75 MW proje hedefledik. Bu rakamların Türkiye genelinde 2015 yılında ikiye katlanacağını da düşünüyorum” dedi.

Güneş enerji santral konstrüksiyon temin ve montajını şu anda başarılı bir şekilde yürüttüklerini söyleyen Öztürk, firma olarak birçok ülkede 2007 yılından itibaren 430 MW’tan fazla kurulum yaptıklarını bildirdi. kobiden.com haberine göre; Öztürk, “Türkiye’nin Ege ve Güneydoğu bölgelerinde şantiyelerimizi kurduk ve profesyonel ekibimiz ile statik konstrüksiyon temini ve montaj dahil, zemin analizi, kurulum öncesi çakma ve çekme test hizmetlerimizi de müşterilerimize sunmaktayız” şeklinde konuştu.

Firma olarak, birçok projelerinin olduğunu ifade eden Erkan Öztürk, devam eden Malatya projesi olduğunu aktardı. Bu projenin ilk lisanssız 5 MW’lık proje olduğunu dile getiren Öztürk, “Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi 5 MW’lık arazi kurulumu için Anel Enerji ile anlaştık ve 140 dönümlük arazinin çakma ve çekme testlerini, zemin analizini, konstrüksiyon mühendisliğini, konstrüksiyon temini ve mekanik montajını üstelenmiş bulunuyoruz. Türkiye’de ilk lisanssız 5 MW’tan oluşan bu proje, Malatya hava ve zemin şartlarına göre tarafımızca özel tasarlanmıştır” dedi. Malatya projesinin yanı sıra pek çok çatı ve arazi kurulumuna imza attıklarına da dikkat çeken Öztürk, Ege bölgesine İZKA tarafından onaylanan birçok projenin konstrüksiyon tedariki, zemin ve çatı analizi, mekanik montajının da uyguladıklarını kaydetti.

“Türkiye, güneş enerjisinde avantajlı konumda”

Türkiye’nin güneş enerjisi konusunda coğrafi konumu nedeni ile Avrupa ülkelerinden çok daha şanslı olduğuna işaret eden Erkan Öztürk, Türkiye’de ortalama yıllık güneşleme süresinin 2 bin 640 saat olduğunu, bunun da günlük ortalama 7.2 saate tekabül ettiğini bildirdi. Türkiye`nin en fazla güneş enerjisi alan bölgelerinin sırasıyla Güney Doğu Anadolu ve Akdeniz olduğu bilgisini veren Öztürk, “Yatırımcıların bu bölgelere yatırım yapmasını hem yatırımcı hem de Türkiye’nin ekonomisi açısından büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Türkiye’nin enerji açığını göz önünde bulundurduğumuzda diğer ülkelere nazaran avantajımızın güneş olduğunu görmemizin zamanı geldi. Sadece Almanya’yı göz önünde bulundurduğumuzda; güneş enerjisi konusunda 2013 yılı sonuna kadar 35 bin 692 MW kurulum yapılmasına baktığımızda, Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretiminde ne kadar geç kaldığını daha net görebiliriz. Güneş enerjisi sektörü, istihdam yaratan bir sektördür. Kurulan her güneş elektrik santrali, çok sayıda kişiye iş imkanı oluşturmaktadır. Güneş enerjisi sistemlerinin yaygınlaşmasının, ülke ekonomisi için son derece faydalı olacağını düşünmekteyiz” görüşünü paylaştı.

“Dağıtım şirketlerine yapılan başvuru onay süreci kısaltılmalı”

Sektörde öne çıkan konulardan birisinin de dağıtım şirketlerine yapılan başvuruların daha çabuk işlenmesi ve onay süreçlerin kısaltılması olduğu değerlendirmesinde bulunan Öztürk, şöyle devam etti: “Sektörde en önemli konu, güneş enerjisi projelerinde gereken evrakların sonuçlandırılma süresinin daha çabuk işlemesi. Kamu kurumundaki görevlilerin, güneş enerjisini daha iyi tanımaları ve bankaların yenilenebilir enerji yatırımlarına düşük faizli kredi sunmaları gerektiği kanaatindeyim. Arazi başvuruları için gereken evrakların da daha çabuk alınması gerek” ifadesini kullandı.

 

Hisse Başarıyla eklendi