İslam Bankası`ndan Türkiye`ye Destek

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


16. İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Tİcari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Toplantısı Yüksek Düzeyli Uzmanları çalışmalarını sürdürüyor.


Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Akın İzmirlioğlu`nun başkanlığında açılan sabahki oturumda, 3. gündem maddesi altında İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreterliği tarafından sunulan bir raporla, İSEDAK şemsiyesi altında yürütülmekte olan ekonomik ve ticari işbirliğinin çeşitli alanlarında kaydedilen gelişmeler hakkında bilgi verildi. Toplantıda, İKT üyesi ülkelerin ekonomilerindeki gelişmeler ve üye ülkeler arasındaki ticaret konularında Ankara merkezi (SESRTCIC) ve Kazablanka Merkezi (ICDT) tarafından hazırlanan raporlar sunuldu.


Sunuşlarda, 1997-1998 yıllarındaki ekonomik krizin sona erdiği, ancak İslam ülkelerindeki düzelmenin istenen düzeye ulaşamadığı ifade edildi. Toplantıda ayrıca, dünya mali sisteminin reformu çalışmalarıyla ilgili bir rapor sunularak, İslam ülkelerinin uluslararası mali sistemin reformu çalışmalarına aktif olarak katılmaları kararlaştırıldı.Yeni Eylem Planı`nın uygulanmasıyla ilgili İSEDAK çerçevesindeki işbirliği konuları ve Eylem Planı`nın uygulanmasını hızlandırmak için alınabilecek önlemleri görüşmek üzere Türkiye`de bir uzmanlar grubu toplantısının düzenlenmesi kararlaştırıldı.


Toplantının 4. gündem maddesi altında, İslam Kalkınma Bankası`nın, üye ülkeler arasındaki ticaretin artırılması amacıyla yapılan çalışmaları anlatan bir raporu sunuldu. İslam Kalkınma Bankası`nın üye ülkeler arasındaki ticaretin artırılması için tahsis ettiği 1 milyar dolarlık fonun başarıyla kullanıldığı belirtildi. Bu çerçevede, Türkiye`nin önümüzdeki 3 yıl içinde İslam Kalkınma Bankası kaynaklarından, bankanın Ağustos depreminden sonra yapmayı kararlaştırdığı 300 milyon dolarlık yardımla birlikte, 750 milyon dolarlık bir fon kullanmasının hedeflendiği bildirildi.
(YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi