İSEDAK`tan Afganistan`a insani yardım kararı

22.10.2001 - 09:43 | Son Güncelleme :


Türkiye`nin evsahipliğinde düzenlenen 17`nci İSEDAK (İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi) Toplantısı, dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli`nin başkanlığında düzenlenen kapanış oturumuyla sona erdi.

Bahçeli, kapanış konuşmasında İslam ülkelerinde özel sektörün sermaye oluşumundaki payının artırılması için, ilk önce özel sektörün etkin şekilde geliştirilmesine yönelik çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.

İSEDAK Toplantısı`nda biri ekonomik işbirliği ve gelişmeyi sağlayacak unsurlardan oluşan diğeri de bazı üye ülkelere yardım edilmesini öngören 2 karar alındı. Şimdiye kadar Filistin, Sierra Leone, Yemen, Azerbaycan`a yapılan yardımların sürmesi için üye ülkelere çağrı yapılırken, Afganistan`a insanı yardım yapılması, Pakistan`ın da mülteci akınına karşı desteklenmesi kararlaştırıldı.

ÖZEL SEKTÖRE DİKKAT ÇEKTİ

Bahçeli, alınan ekonomik kararı özetleyen konuşmasında özel sektöre yardımcı olacak yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurguladı. İSEDAK`ın sonuçlandırdığı projelerin, üye ülkeler açısından önemli fonksiyonlar gördüğünü belirten Bahçeli, işbirliğinin kalıcı ve verimli olabilmesi için sürekli, yeniden değerlendirme yapılması gerektiğini vurguladı. Özel sektörün ekonomideki önemine dikkat çeken Bahçeli, şunları söyledi:

‘‘Özel sektörün ülkelerin sermaye oluşumundaki payı, tüm dünyada 1980`de yüzde 74.7 iken, 1997`de yüzde 76.9`a çıkmıştır. Bu oranın İslam ülkelerinde yüzde 60 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu oranın artırılması için, ilk olarak ülkelerimizde özel sektörün etkin bir şekilde geliştirilmesine yönelik çabalar yoğunlaştırılmalıdır. İkinci olarak işadamlarımızın faaliyet alanını genişleten ve yeni finansman imkanlarından gümrük işlemlerinin ve ulaşımın kolaylaştırılmasına kadar özel sektöre yardımcı olacak yeni düzenlemelere ağırlık verilmelidir.’’

İslam Konferansı Örgütü üyeleri arasındaki ticaretin artırılmasına yönelik çabalar çercevesinde, İslam Kalkınma Bankası`nın tahsis etmiş olduğu 1 milyar dolarlık ilave fonun başarıyla kullanılmasının son derece ümit verici olduğunu belirten Bahçeli, bu çerçevede ticaretin finansmanı için bir yıl içerisinde kullanılan fonun 1.7 milyar dolara ulaşmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Bahçeli, İslam Kalkınma Bankası`nın finansman şartlarının daha da iyileştirilmesiyle, bu fonun giderek daha yoğun bir biçimde kullanılacağına inandığını da vurguladı.
 

Hisse Başarıyla eklendi