İsdemir`in Değeri Sıfırın Altına İnmiş

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Erdemir tarafından hazırlanan raporda, İsdemir`in defter değeri itibarıyle sıfırın altına indiği belirtildi ve Sadece iyiniyet göstergesi olarak bir bedel ödeyebiliriz denildi.


Özelleştirilmek üzere ihaleye çıkarılan ancak hiçbir alıcı bulunamayan İskenderun Demir Çelik Fabrikaları (İsdemir)`in durumu çarpıcı bir raporla gözler önüne serildi.
Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun, İsdemir`i almasını istediği Erdemir tarafından hazırlanan raporda, İsdemir`in defter değeri itibariyle sıfırın altına indiği belirtildi ve Sadece iyi niyet göstergesi olarak bir bedel ödeyebiliriz denildi. İsdemir`deki 10 bin 919 kişilik istihdamı azaltmayı düşünen Erdemir yönetimi, birlikte çalışacağı kadrolu işçilere ise yüzde 10 oranında bedelsiz hisse vererek fabrikaya ortak etmeyi planlandı. Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan, Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova`ya sunulan raporda, İsdemir`le ilgili şu saptamalara yer verildi:


* Yüksek bir borçluluk içindedir. Borçları kısa süreli olup önemli bir bölümünün vadesi gelmiştir.

* Faaliyetlerinden kaynak yaratamadığı için ek kaynak gereksinimi borçlanmayla karşılanabilecektir.

* İsdemir`in önemli bir cari varlığı bulunmamaktadır.

* Henüz bilançolarına intikal etmemiş yükümlülükleri vardır.

* 2000 yılı zararı 98 milyon dolar olarak tahmin edilmektedir. Görünmeyen yükümlülükler dikkate alındığında İsdemir`in 2000 yılı zararı 343 milyon dolara ulaşmaktadır.


ŞARTA BAĞLI ALIM;

Erdemir yöneticileri İsdemir`i ancak belli şartlarla devralabileceklerini belirttiler ve bu şartları şöyle sıraladılar:

* Kısa vadede yenileme, modernizasyon ve darboğaz giderme orta dönemde yassı mamül yatırımı yapılabilir.

* Yassı mamül yatırımına, hisseler devralındıktan sonra 18 ay içinde başlanabilir ve 5 yıl içinde tamamlanabilir. Yatırım tutarı 652 milyon 700 bin dolar düzeyinde gerçekleşir.

* İsdemir, yıllık 2 milyon ton yassı mamul, 500 bin ton kütük ve diğer ürünler olmak üzere yıllık 2.5 milyon ton çelik mamul üreten bir yapıya dönüştürülecektir.

* İsdemir`de kadrolu işçi sayısı 5 bin 223 olup, bu sayının altına inilmeyecektir. Ancak, 10 bin 919 kişilik istihdam, işçiler dahil 6 bin 500 kişi civarında olacaktır. (YENİ BİNYIL)

 

Hisse Başarıyla eklendi