İşçinin fendi hükümeti yendi

24.07.2003 - 09:15 | Son Güncelleme :


Türk-İş Başkanı, son dakikada istediğini koparınca Başbakan Yardımcısı Şahin, Aldın götürdün demekten kendisini alamadı

Türk-İş`le hükümet arasında 454 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme pazarlığı mutlu sonla noktalanırken ilginç anlar da yaşandı. Başbakan Tayyip Erdoğan`ın, Bundan fazlasını veremem. Daha fazlasını istersen IMF`ye gidip Ek Niyet Mektubu`nu sen imzalatırsın dediği Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, son dakika manevrasıyla 6.8 milyon lira ek zammı koparmayı başardı.

Hükümet, 850 trilyon lira olarak planladığı zam faturasının 1 katrilyonu aşması karşısında, farkları gelecek yıla bıraktı. 2.3 katrilyonluk tedbirler paketi içinde işçi zammının ekstra faturası da dikkate alındı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin`in başkanlığında sürdürülen pazarlıklara bir ara Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da katıldı. Babacan, Ödeme güçlüğümüz var derken, Türk-İş Başkanı geri adım atmadı ve özellikle ilk 6 ayda yapılacak zamda artış istedi. Kılıç`ın istediğini alması karşısında Şahin, Aldın götürdün diye espri yaptı.

SEYYANEN 55 MİLYON
Hükümet, işçi ücretlerine bu yılın ilk yarısında yüzde 5 zam önerdi. Ancak işçi kesiminin direnmesi üzerine bu zam seyyanen 55 milyon liraya dönüştürüldü.

Asıl uyanıklık ise oransal zamla seyyanen zam farkından doğdu. İşçilerin ortalama 975 milyon olan maliyeti 55 milyon zamla 1 milyar 30 milyon liraya, yılın ikinci yarısı için verilen yüzde 9 zamla 1 milyar 123 milyon liraya yükseldi. Oysa hükümetin önerdiği gibi önce yüzde 5, ardından yüzde 9 zam yapılsaydı maliyet 1 milyar 116 milyon lira olacaktı. Böylece ilk 6 ay için ek kazanç 7 milyon lirayı buldu.
 

Hisse Başarıyla eklendi