İşçi, hükümetin restine grevle cevap verecek

22.07.2003 - 09:05 | Son Güncelleme :


Hükümetin ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay yüzde 9 önerisini kabul etmeyen Türk-İş, yurt genelinde iş yavaşlatma ve grev uygulamasına hazırlanıyor

Hükümetin zam önerisini beğenmeyen 454 bin kamu işçisinden grev sesleri yükselmeye başladı. Grev dalgasında ilk adımı Türk-İş atacak. Hükümetin ilk 6 ay yüzde 5 ikinci 6 ay yüzde 9 önerisini kabul etmeyen Türk-İş, yurt genelinde iş yavaşlatma ve grev uygulamasına gidiyor. 70 bin 224 işçinin grev takvimi hazırlandı bile. Hükümet elini çabuk tutmazsa ilk grev 25 Temmuz`da, Gümrük Müsteşarlığı`nda çalışan Tezkoop-İş üyesi 73 işçiyle başlayacak. Bu grevi 30 Temmuz`da T. Koop-İş Sendikası`na bağlı Karadeniz Bakır İşletmeleri`nde çalışan 45 işçi izleyecek.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, geçen hafta Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin`i telefonla aradı. Kılıç, müzakere için hazır olduklarını söyledi. Şahin ise hükümetin verdiği teklif konusunda kararlı olduğunu dile getirerek konuyu bir kez daha Başbakan Erdoğan ile görüşeceğini kaydetti. Ancak bu görüşmenin ardından Erdoğan işçileri kızdıran İşte meydan açıklamasını yaptı.

Hükümet bugüne kadar yapılan görüşmelerde Türk-İş`e üç teklifle gelmişti. İlk teklifte hükümet işçiye ilk 6 ay için sıfır zam, ikinci 6 ay için yüzde 7, üçüncü ve dördüncü 6 ay için yüzde 5 önermişti. İkinci görüşmede ise ilk 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 ay için yüzde 7, üç ve dördüncü 6 ay için yüzde 5 teklifi sunmuştu. Hükümetin üçüncü önersi ise ilk 6 ay yüzde 5, ikinci 6 ay yüzde 9, üç ve dördüncü 6 ay için yüzde 5 oldu. Türk-İş ise ilk 6 ayın yüzde 6`ya, ikinci 6 ayın ise yüzde 10`a çıkarılmasını istiyor.

THY`DE GREV OLMAZ
THY ise, Hava-İş ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin grev kararı alınmadan sonuçlanmasını bekliyor. THY`den borsaya şu açıklama gönderildi

Sendikanın grev kararı için nihai süre 23 Temmuz`da sona erece. Bu tarihe kadar müzakerelere devam edilmekte olup, grev kararı alınmaksızın görüşmelerin sonuçlanacağı beklenmektedir.

 

Hisse Başarıyla eklendi