İş-Tim`in İstediği Oldu

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Hükümet, haksız rekabete yol açacağı gerekçesiyle, 4. GSM`nin Türk Telekom bünyesinden çıkarılıp ayrı bir şirket halinde örgütlenmesini ve İş-Tim`in KDV`nin ilk taksidini 10 gün içinde ödemesini kabul etti.



GSM ihalesi sözleşmesinin son gününde pazarlıklar son dakikaya kadar sürdü. İş-Tim, dördüncü GSM`nin Türk Telekom bünyesinden çıkarılıp ayrı bir şirket olarak faaliyet göstereceği garantisini hükümetten alamayınca, konu netleşinceye kadar sözleşmeyi imzalamayacağını açıkladı. Büyük umutlar bağlanan 2.5 milyar dolarlık GSM geliri, tehlikeye düşünce Başbakanlık devreye girdi. Hüsamettin Özkan`ın aracılığıyla Ulaştırma Bakanı Öksüz, Maliye Bakanı Oral ve İş Bankası Genel Müdürü Özince uzun bir toplantı yaptılar. TOPLANTI sonunda Öksüz, haksız rekabete yol açmaması için, yeni 4. GSM`nin Türk Telekom`un bünyesinden çıkarılmasını kabul ettiklerini bildirdi. Maliye Bakanı Oral da, KDV`nin ilk taksidinin KDV`si olan 85 milyon doların 10 gün içinde alınacağını söyledi. Ersin Özince ise, KDV`nin ilk taksidi ödeyeceklerini ancak yargı yoluna giderek hukuki haklarını arayacaklarını kaydetti.


EN UZUN GÜN;

3. GSM lisans sözleşmesinin imzalanacağı gün, Ankara`da oldukça yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Öğlen saatlerine kadar hükümetten bir açıklama gelmeyince İş-Tİm, önemli hususlar tereddüte mahal bırakmayacak şekilde teyit edilinceye kadar, sözleşme imzalanmayacak açıklamasını yaptı. Pazarlıklar sürerken, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince arasında yapılan temaslar sonrası, hükümet üyelerinin Enis Öksüz`ü ikna etmeye çalıştığı gözlendi. Saat 15:15`te Enis Öksüz`ün, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli`nin makamına çıktığı öne sürüldü. Daha sonra Maliye Bakanı Sümer Oral ve İş Bankası Genel Müdürü Özince de Başbakanlık`a geldi. Saat 17:30`a doğru Oral, Öksüz ve Özince ortak bir açıklama yaparak, tam mutabakata varıldığını duyurdu. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi